Danske Banks chefsekonom i Sverige konstaterar att en trippelsmocka väntar svenska hushåll i höst och i vinter. Kolla här!

ANNONS

”För hushållen är den mest uppenbara chocken en kraftig försämring av reallönerna som vi räknar faller med 4 procent i årstakt under tredje och fjärde kvartalet i år”, säger Michael Grahn, chefsekonom för Danske Bank i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt i en artikel på Privata Affärers hemsida.

Till att börja med spås en negativ BNP-tillväxt under ett par kvartal.

Där till är kalkylen att arbetsmarknaden försvagas.

Utöver det faller reallönerna kraftigt.

Och det är fallande reallöner, räntehöjningarna och skenande elpriser som trippelsmockan mot hushållen består av, enligt Danske Bank, skriver Direkt.

”Det mesta talar därför för att hushållen drar ner konsumtionen kraftigt i höst och vinter”, konstaterar Danske Bank i i sin konjunkturprognos Nordic Outlook där även företagen enligt prognosen drabbas av hög inflationen, stigande räntor och elpriser.

”Givet den svagare ekonomiska utvecklingen med vikande efterfrågan både här i Sverige och på global nivå, är vår bedömning att det bara är en tidsfråga innan detta återspeglas på arbetsmarknaden”, säger Michael Grahn.

Läs även: Dubbelt så högt elpris i Norrland i september [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Många jobb ryker när krisen kommer [Dagens PS]

Läs även: Rekord för pantbankerna – ”kunna betala räkningar” [Dagens PS]

Läs också: Storbankerna fortsätter snåla med sparräntan [Dagens PS]