Det är högtryck på pantbankerna som sätter nya rekord när det ekonomiska klimatet hårdnar. Många lämnar in föremål för att kunna betala sina räkningar.

ANNONS

En allt magrare plånbok. Konjunktursvängningar syns ofta direkt hos pantbankerna och så är även fallet nu, skriver Tidningen Näringslivet.

Enorm uppgång för pantbanker

I rena siffror har det inte gått bättre för Pantbanken Sverige under årets tredje kvartal, sedan bolaget öppnade 1866. Utlåningen landar på 290 miljoner kronor, en uppgång från 235 miljoner kronor under samma period i fjol.

”Vi har rekord i antalet lämnade lån och vi har en lånestock som ökar hela tiden”, uppger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.

Att många har fått det knapert och måste lämna in föremål för att få vardagen att gå ihop bekräftas av Jörgen Andersson, butikschef på Pantbanken Triangeln i Malmö.

”I dag handlar det om vardagsekonomi. Det är därför man kommer hit i första läget”, säger han.

Pensionärer och barnfamiljer

Pensionärer har det fortsatt tufft och nu har även barnfamiljer det allt svårare med allt större utgifter. Många som kommer för att lämna in smycken, klockor eller andra föremål gör det för att kunna betala sina räkningar i slutet av månaden.

Även på Sefina pantbank uppger vd Nils Klevmarken att butikerna tar emot allt fler kunder.

ANNONS
ANNONS

”Det är ganska tydligt att man inte lånar för lyxkonsumtion, utan man lånar mer för vardagen, till exempel räkningar som kommer in som man inte riktigt räknat med.”

Läs även: Sveriges pantbanker gräver guld [Dagens PS]

Läs även: Schweiz vaga löften pressar guldpriset [Dagens PS]