Storbankerna höjer snabbt boräntor men fortsätter bete sig sniket när det gäller att ge kunderna respektabla sparräntor.

ANNONS

Trots att Riksbanken nu går fram med historiska räntehöjningar i kampen mot inflationen är bankerna fortsatt tröga med att höja sparräntorna.

Enligt SVT har bankerna bara frångått sin nollränta på insatt och sparat kapital marginellt.

Räntorna på de fyra storbankernas sparkonton med fria uttag ligger i dag på försumbara mellan 0,30 och 0,55 procent.

Trots detta har anmärkningsvärt många svenska hushåll kvar sina pengar på bankernas sparkonton.

Det handlar alltså om de fyra storbankerna Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea.

ANNONS
ANNONS

Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB, medger för SVT att det är bättre att lägga pengarna i fonder om det rör sig om ett långsiktigt sparande.

Däremot tycker han att det kan vara bra att ha pengar på bankkonto på kort sikt i form av en budget för oväntade händelser.

Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, anser dock att småsparare borde tänka om och i stället stoppa in sina pengar i en nischbank, då får de åtminstone en ränta på 1-1,5 procent på sparkontot, förklarar hon i SVT-artikeln.

Så här ligger det till:

1. En höjd styrräntan gör det dyrare för bankerna att låna. Men i gengäld lönar det sig för bankerna att placera pengar hos Riksbanken i det läget då bankerna får högre ränta.

2. Med högre styrränta höjer bankerna räntorna på sina lån till kunderna, men om bankerna samtidigt erbjöd högre sparränta till kunderna skulle bankerna ha mer pengar att placera i Riksbanken till högre ränta.

ANNONS
ANNONS

3. Omvänt förhållande innebär per automatik att en låg styrränta ger bankerna sämre avkastning på placerade medel hos Riksbanken. Bankkunder får däremot lägre ränta på sina lån, däribland bolån, samtidigt som sparräntorna är låga eller helt obefintliga, vilket varit fallet i Sverige under flera års tid.

Läs mer om mekanismerna kring styrräntan och bankernas inlåning- och utlåningsräntor här.

Läs även: Chockhöjd skatt hotar vanliga ISK-sparare [Dagens PS]