Många jobb ser ut att försvinna när krisen slår till i Sverige på allvar framöver. Det är yrken som butikspersonal och personliga tränare som ser ut att bli utan arbete.

ANNONS

Det är tuffa månader som gäller framöver i Sverige. I alla fall om man ska tro Konjunkturinstitutets, KI, prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

”Nu står lågkonjunkturen inför dörren”, säger hon när myndigheten släpper den senaste konjunkturprognosen på onsdagen.

Värre efter årsskiftet

Det finansiella landskapet med elpriser som inte har landat, inflationen som fortsätter att gnaga hål i plånböckerna och räntorna som ingen vet var de ska sluta, är allt annat än munter läsning. Och värre ser det ut att bli efter årsskiftet, uppger GP.

Arbetslösheten som i skrivande stund ligger runt sju procent kommer enligt KI stiga 2023, i takt med att efterfrågan på jobb minskar. Då är det vissa yrken som drabbas hårdare än andra, som till exempel personlig tränare, butikspersonal och servitörer.

”I takt med att konjunkturen försvagas på sikt finns en stor risk att verksamheter som är beroende av hushållens konsumtionsvilja kommer att drabbas tidigt, och med betoning på ”icke-nödvändig” konsumtion, säger Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker Marcus Löwing.

Butikspersonal och tjänstesektorn drabbas

Då kommer butikspersonal och de som jobbar inom tjänstesektorn att drabbas tror Jonas Kolsrud, nationalekonom vid Linnéuniversitetet – ”min bedömning är att folk drar in på sällanköpsvaror när det är ont om pengar”.

Även de som arbetar inom ”high end-produkter” ser ut att bli av med sina jobb framöver tror Jonas Kolsrud som säger att många konsumenter kommer blicka mot billigare alternativ.

ANNONS
ANNONS

”Du kanske behåller gymkortet men slutar att gå till en personlig tränare, väljer en billigare frisör och börjar handla på Lindex och H&M i stället för på NK.”

Läs även: Sparkas de som arbetar på distans först vid lågkonjunktur? [Dagens PS]

Läs även: JPMorgan mot strömmen – anställer 2 000 ingenjörer [Dagens PS]