Det målas upp en nattsvart bild för södra Sverige framöver. Energikris, arbetslöshet, konkurser, dyrare mat – problemen hopar sig varnar länsstyrelserna i syd.

ANNONS

Det blir en nattsvart höst och vinter. I alla fall om man ska tro den bild som målas upp av länsstyrelserna i de åtta sydligaste länen, där uppsägningar och energikrisen kommer slå hårt mot ekonomin, skriver Expressen.

Ekonomiska problem för södra Sverige

Ett ökat antal konkurser och uppsägningar fram till nästa sommar kan leda till ännu värre ekonomiska problem för länen eftersom det kommer in mindre skatteintäkter samtidigt som stöden till befolkningen ökar.

Många tvekar redan att nyinvestera i det svajiga ekonomiska klimatet.

”De ekonomiska och sociala konsekvenserna för samhället är redan här. Både näringsliv och enskilda har stora utmaningar i den ekonomiska situation de befinner sig i”, säger Niklas Nordgren på länsstyrelsen i Halland.

Elpriserna ser även ut att fortsatt spilla över på matpriserna vilket på sikt även kan leda till ”en minskad inhemsk livsmedelsproduktion”, enligt en rapport från de åtta länsstyrelserna.

Matproduktion där elen är dyrast

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, säger att eftersom majoriteten av landets matproduktion även sker i områden där elen är dyrast i syd, så är det en prislapp som till slut ser ut att hamna hos konsumenterna om inget drastiskt sker på området.

”En energikris i syd är en potentiell kris för den svenska livsmedelsproduktionen”, säger förbundsordföranden Palle Borgström.

ANNONS
ANNONS

Både länsstyrelserna och LRF kräver därför en rad åtgärder som en ny livsmedelsstrategi och att högkostnadsskyddet kommer på plats.

Läs även: Prognos: Snart har Sverige 14 procents inflation [Dagens PS]

Läs även: Olika elpris i Sverige slår olika mot regionerna [Dagens PS]