Swedbank spår att inflationen skenar till över 14 procent i södra Sverige i vinter – förhållandet beskrivs som ”en ekonomisk köldknäpp”.

ANNONS

Pernilla Johansson, seniorekonom på Swedbank, spår att det blir en oerhört sträng vinter för många svenska hushåll och företag, särskilt i södra Sverige där prognosen enligt Swedbanks nya regionala utblick är att södra Sverige får en inflation på över 14 procent.

Det är en effekt av de höga elpriserna och därför ser också utsikterna mer dystra ut i Sydsverige till norra Mellansverige, enligt rapporten.

”Aktiviteten i Övre och Mellersta Norrland väntas också bromsa in men inte i samma utsträckning, i dessa regioner väntas inflationen landa på knappt 12 procent”, enligt Swedbank.

Fallande bostadspriser och en inbromsad nybyggnation

Inbromsningen på arbetsmarknaden är bred och Swedbank räknar med att nybyggnationen och bostadspriserna sjunker i samtliga regioner i spåren av stigande räntor.

I Stockholm & Uppsala kan prisfallet radera ut uppgången under covid-19-pandemin.

”Storstadsregionerna påverkas i större utsträckning av stigande räntor på grund av en högre skuldsättning, medan de södra regionerna påverkas mer av de höga elpriserna”, säger Pernilla Johansson.

I norra Sverige väntas tillväxten lyfta som en följd av de stora investeringarna som görs, men det sker inte utan utmaningar då samma investeringar är energikrävande och Europa står inför en hotande energikris, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sparandet och konsumtionen rasar – ”dyster konjunktursignal” [Dagens PS]

Läs även: Inflationen tar Riksbanken på sängen – igen [Dagens PS]