Dagens PS

Lista: De tio mest hatade flosklerna på arbetsplatsen

Arbetsplatsen
Nog händer det att vissa fraser eller uttryck på arbetsplatsen driver en till vansinne? (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 okt. 2022Publicerad: 25 okt. 2022

Kanske har du noterat att det går troll i vissa fraser och modeord på arbetsplatsen? Här är de tio mest hatade flosklerna i affärsvärlden just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje bransch har det. Sin alldeles egna jargong, som tillsammans med vardagligt småprat om väder och vind och låneord skapar en unik diskurs i kontorslandskapet.

För dig som medarbetare betyder det som regel att du gör bäst i att använda samma fraser och floskler för att hänga med i den kommunikation som råder, även om du inte nödvändigtvis uppskattar det. Något som du knappast är ensam om.

En av fem ogillar jargongen

Enligt en ny undersökning utförd av utbildningsplattformen Preply uppger en av fem medarbetare att de verkligen ogillar de modeord och fraser som används på arbetsplatsen, skriver Forbes.

I undersökningen som omfattar mer än 1500 amerikanska undersökningspersoner uppger två av fem medarbetare att de hör dessa ouppskattade fraser minst en gång om dagen.

Sju av tio erkänner samtidigt att de själva använder sig av dessa fraser, vilket i någon mån håller flosklerna vid liv, hur stereotypa och enerverande de än är.

ANNONS

Senaste nytt

Mer vanligt efter pandemin

Att hatade fraser fortsätter att användas på arbetsplatsen kan förklaras med att avsändaren vill framstå som mer professionell. I sviterna av pandemin, då många medarbetare återgått från distansarbete, har det också varit mer angeläget än tidigare att bygga nya diskurser och företagskulturer.

ANNONS

Utifrån det perspektivet behöver inte alla modeord vara negativt laddade. Enligt Preplys undersökning kan termer som “debriefa”, vilket är ett annat ord för “återkoppling”, ändå uppskattas av vissa medarbetare.

De tio allra mest avskydda flosklerna på arbetsplatsen kan du ta del av här.

1. New normal

På svenska: Det nya normala
Innebär: En fras som kommit att användas väldigt flitigt efter pandemin och även efter Putins invasion av Ukraina, som säger oss att livet som vi tidigare kände det har förändrats totalt.

2. Culture

På svenska: Kultur, företagskultur
Innebär: Refererar till den kultur som råder på exempelvis en arbetsplats.

3. Circle back

På svenska: Cirkel tillbaka
Innebär: Ett uttryck som används när någon vill skjuta en diskussion på framtiden. Kanske för att de inte känner sig redo att diskutera det, eller inte fick det svar de hade hoppats på.

ANNONS

4. Boots on the ground

På svenska: Stövlarna på marken
Innebär: Ett i grunden militärt begrepp, som kommit att anammas mycket inom politiken och då refererar till de människor som utför det vardagliga men icke desto mindre nödvändiga arbetet i en given situation.

5. Give 110 percent

På svenska: Ge 110 procent
Innebär: Det säger nästan sig självt att det är svårt att ge mer än 100 procent. I ett arbetssammanhang används termen oftast när någon eller någon verkligen behöver ge järnet.

6. Low-hanging fruit

På svenska: Lågt hängande frukt
Innebär: Med lågt hängande frukt åsyftas uppgifter, i det här fallet arbetsrelaterade, som är väldigt lätta att utföra eller lösa.

7. Win-win

På svenska: Win win
Innebär: Används flitigt även i svenska affärssammanhang och betyder att det finns något i en specifik situation att vinna för alla.

ANNONS

8. Move the needle

På svenska: Flytta nålen
Innebär: Att flytta nålen i en affärskontext syftar till att skapa tillräckligt med effekt så att människor märker av en förändring.

9. Growth hacking

På svenska: Growth hacking
Innebär: Med growth hacking refererar man som regel till ett företags tillväxt. Det är således en term som syftar till en process, men även olika digitala färdigheter inom marknadsföring.

10. Think outside the box

På svenska: Tänk utanför boxen
Innebär: Att tänka utanför lådan eller boxen kan vara den mest slitna frasen av alla, och syftar till problemlösning utöver det vanliga. Eftersom termen fortfarande används relativt frekvent i både media- och affärssammanhang får vi anta att ingen ännu lyckats tänka utanför den berömda lådan.

Läs även: Därför mår mellanchefer sämre än andra

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS