Därför mår mellanchefer sämre än andra

Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 21 okt. 2022
Mellanchef
Många mellanchefer upplever att de hamnar i kläm mellan anställda och överordnade. (Foto: Pixabay)

Det är svårt att vara chef, men än värre att ha rollen som mellanchef. Det framgår av ny forskning som visar att mellanchefer löper högst risk att drabbas av utbrändhet. 

ANNONS
ANNONS

Höga stressnivåer och svårigheter att förena arbete och privatliv är delar av de problem som mellanchefer upplever i dag.

Det visar en undersökning som gjorts av Slack Technologies Inc.:s Future Forum och omfattar mer än 10 000 kontorsanställda personer  i USA, Australien, Frankrike, Tyskland, Japan och Storbritannien, skriver Bloomberg.

43 procent utbrända

Enligt Slacks sammanställning uppger hela 43 procent av cheferna att de är utbrända. En diagnos som kan härledas både till pandemin och inflationen, där mellanchefer lätt hamnar i kläm mellan ledning och anställda och i någon mån står utanför gemenskapen på arbetsplatsen.

De saknar också ofta stöd uppifrån. Något som blivit extra påtagligt efter pandemin där övergången från distansarbete och medföljande konflikter hamnat på mellanchefernas bord.

Hit hör till exempel frågor som rör orättvisor eller missnöje på arbetsplatsen, där mellanchefen förväntas lösa problemet utan att brista i lojalitet mot sina chefer.

Det skapar en stress som får många att söka sig till yrkesroller som inte kräver personalansvar, istället för att ta nästa steg i karriären.

Att så många mellanchefer känner sig utsatta och ensamma gör det extra viktigt att investera mer i deras välmående. För att uppnå långsiktiga förändringar behöver mellanchefer även erhålla stöd uppifrån att arbeta mer självständigt, skriver Bloomberg. 

Läs även: Drömyrket där du stressar minst och tjänar bäst

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.