Voi fick ingången till huvudkontoret blockerad – av elsparkcyklar. Kuppen kommer bara dagar innan förbudet mot att parkera på trottoarer införs.

ANNONS

Voi är dominerande när det gäller uthyrning av elsparkcyklar. Företaget har under årens lopp fått en hel del kritik för att deras fordon parkeras just på trottoaren. På måndagens morgon var ingången till företagets huvudkontor på Sveavägen blockerad av elsparkcyklar, skriver Expressen.

Voi ”tar det med ro”

Den 1 september kommer en ny lag som förbjuder parkering av elsparkcyklar på annan plats än i cykelställ eller särskilda uppställningsplatser. Det blir med andra ord ett lagbrott att ställa ifrån sig elsparkcykeln på gång- och cykelbanor, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Jag har bevittnat hur många äldre och funktionshindrade känt en ganska stor oro när elsparkcyklar susat förbi i hög hastighet”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth när lagförslaget presenteras. ”Nu är det slutlekt”

Varje kommun bestämmer

Det blir också förbjudet att köra elsparkcykel på gångbanor. Elsparkcykel räknas efter 1 september i samma kategori fordon som cykel och elcykel. Att bryta mot förbudet kan ge böter.

Hur förbudet ska genomdrivas är inte helt glasklart. Det blir upp till kommunerna att bestämma.

”Vill inte spekulera”

”Det tror vi är bra, för alla städer är olika”, säger Kristina Nilsson från Voi till Expressen. ”Vissa städer kör på fri parkering och andra städer har inte bestämt än.”

Vem som genomfört kuppen mot Voi är inte klarlagt.

ANNONS
ANNONS

”I dagsläget vet vi inte vem som har gjort det här och vi vill inte heller spekulera i motivet”, säger Kristina Nilsson till Expressen.

Läs även: Kungen först i Stockholm – förbjuder elsparkcyklar [Dagens PS]

Läs även: Voi tar in miljardinvestering – expanderar till nya marknader [Dagens PS]