Kungen har förbjudit alla elsparkcyklar utanför slottet – och blir därmed först med ett sådant förbud i Stockholm, rapporterar Svensk Dam.

ANNONS

Elsparkcyklarnas vara eller icke vara i huvudstaden är en följetong som Dagens PS rapporterat om tidigare. Men det är inte politikerna som blev först med ett förbud – den äran gick till kungen.

Första trafikförbudet i Stockholm

”En ilsket gul skylt” uppsatt av hovet nedanför Lejonbacken, som är den del av slottet som vetter mot Riksdagshuset och Norrbro, meddelar nu att all elsparkcykelkörning är förbjuden, rapporterar Svensk Damtidning.

De bekräftar också med Trafikkontoret att något trafikförbud inte finns på någon annan plats i Stockholm – Kungen blir alltså först med att förbjuda elsparkcyklar i huvudstaden.

”Nej, vi har inga områden med förbud mot elsparkcykel. Däremot har vi ett antal lågfartsområden där elsparkcyklarna inte får köras snabbare än gångfart, och ett antal områden där det är förbjudet att parkera elsparkcyklar”, säger Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret till Svensk Dam.

”Skadar grusvägen”

Hovet ansvarar helt och hållet ansvarar för Lejonbacken i frågor om när det underhåll och reglering av trafik, och kan därför stifta egna regler som skiljer sig från staden.

”Skyltarna är uppsatta för att elsparkcyklarnas hjulspår skadar grusvägen på Lejonbacken. De skapar rännor som gör att regnvatten tar med sig mer grus. Så det är av säkerhets- och underhållsskäl”; säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Voi redo för lagstiftning mot kaoset [Dagens PS]

Läs även: Stockholm vill införa maxtak för elsparkcyklar [Dagens PS]