Elsparkcykel ska inte längre vara tillåtet på gångbanor. Från den 1 september införs förbud, och kör du ändå på gångbanan kan det bli böter.

ANNONS

Infrastrukturminister Tomas Eneroth meddelar att det från i höst är förbjudet att köra elsparkcykel på gångbanor.

Orsaken är att de ofta kör alldeles för fort, och gör det osäkert för medtrafikanterna. Elsparkcyklar försvårar framkomligheten och kan orsaka olyckor, enligt infrastrukturministern.

Elsparkcykel har för hög hastighet

”Jag har bevittnat hur många äldre och funktionshindrade känt en ganska stor oro när elsparkcyklar susat förbi i hög hastighet”, säger Tomas Eneroth.

”Nu är det slutlekt”, säger Eneroth enligt Expressen.

Efter förbudet räknas elsparkcykel i samma kategori fordon som cyklar och elcyklar. De får inte heller köras på gångbanor. Bryter du mot förbudet kan det alltså bli böter.

Elsparkcykel förbjuds på gångbanor: "Nu är det slutlekt"
Gångbanor blir förbjuden mark för elsparkcyklar från 1 september.

Säkrare på gångbanorna

Tomas Eneroth har tidigare rutit till mot kaoset med elsparkcyklar, något som Dagens PS rapporterat om. Regeringen har också infört regler som säger att elsparkcykel inte får parkeras någon annan stans än på särskilda uppsamlingsplatser eller i cykelställ. De börjar också gälla från den 1 september.

Eneroth säger också att han tror att reglerna tillsammans kommer att förbättra framkomligheten, och göra det säkrare på gångbanorna.

ANNONS
ANNONS

”Genom beslutet har vi liknande regler för elsparkcyklar som gäller vanliga cyklar och elcyklar”, säger Eneroth enligt Dagens Nyheter. ”Jag är övertygad om att det kommer vara regler som kommer att välkomnas.”

Läs även: Kungen först i Stockholm – förbjuder elsparkcyklar [Dagens PS]