Generation Z vill ha allt, hög lön, ledighet och flexibilitet

Uppdaterad: 14 juni 2022Publicerad: 14 juni 2022
Generation Z ställer nya krav på arbetsplatsen och prioriterar hög lön, ledighet och flexibilitet
Generation Z ställer nya krav på arbetsplatsen och prioriterar hög lön, ledighet och flexibilitet. (Foto: Pixabay)

Generation Z vill att reglerna för arbetslivet skrivs om, de har sett äldre arbetstagare bli utbrända och sakna fritid och prioriterar hög lön och ledighet.

ANNONS
ANNONS

Efter att ha sett äldre arbetstagare drabbas av utbrändhet och ekonomisk otrygghet kräver Generation Z, de som är födda mellan 1997 och 2012, mer av sina arbetsplatser, de vill ha högre lön, mer ledighet och flexibilitet att arbeta på distans, samt att arbetsgivare tar större socialt och miljlömässigt ansvar, det rapporterar BBC.

Det här förväntningarna är inte nya, men för Generation Z har de blivit krav som de kan välja att sluta sina anställningar för. I flera årtionden har det kulturella mandatet i väst varit att om man sliter hårt för sin arbetsgivare blir man belönad, arbetet har blivit en identitet.

Är inte antikapitalistiska

På grund av sitt “krig” mot arbete har Generation Z kallats antikapitalistiska, men det är de inte. Generation Z vill ha allt och de är villiga att arbeta hårt för rätt arbetsgivare, men om de inte får det de vill ha hittar de andra sätt att tjäna sina pengar.

Det finns de som menar att Generation Z är en generation som reagerar på de sociala mönstren i sin tid och använder det de lärt av äldre arbetstagare, det finns även de som menar att den yngsta generationen arbetstagare har potential att åstadkomma en meningsfull förändring på arbetsplatsen.

Lönen är högsta prio

Inom Generation Z finns det så klart olika personer som vill ha olika sorters liv, men enligt en undersökning gjord i år av den amerikanska jobbsajten Careerbuilder är högsta prioritet för denna generation högre lön, och det gäller även dem ur generationen som ännu inte har börjat jobba, det skriver BBC.

Jämfört med generation Y, de födda efter 1982, är det här en förändring. Enligt en global undersökning från 2011 gjord av PwC, värderade Generation Y karriärutveckling och personlig utveckling framför ekonomisk belöning.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tre av tio tjänstemän överväger att säga upp sig

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS