Så mycket spås svenskarna shoppa för under Black Week. Men det finns en baksida av myntet.

ANNONS

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har mot bakgrund av den kraftigt stigande smittspridningen av covid-19 uppmanat befolkningen att inte trängas i butiker under årets readagar och i julhandeln.

Det väntas ge online-shoppingen ännu mer bränsle och enligt en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt planerar var tredje svensk att handlar på årets Black Week för i snitt 2 900 kronor, skriver SvD.

På betaltjänsterna Collector, Klarna och Qliro är den samlade bedömningen att reaveckan slår nytt rekord.

”Vi förväntar oss högre volymer under perioden jämfört med tidigare år”, säger exempelvis Andreas Frid, IR-chef på Qliro med bland andra CDON och Lyko som kunder, till tidningen.

Rean har redan smygstartat

Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord, tror på en tillväxt på 20-40 procent.

ANNONS
ANNONS

Redan under den gångna helgen lockade vissa butiker med prisdumpningar och Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner, säger till SvD att trafiken till bolaget inför årets Black Friday är ”dubbelt så stor jämfört med i fjol”.

Finansinspektionen oroar sig samtidigt över det växande berget av konsumtionslån, som enligt myndigheten ökar i snabbare takt än bostadslån, framgår det i artikeln.

”De små lånen har vuxit från fyra miljarder år 2008 till nära 50 miljarder 2019. Utvecklingen sammanfaller med en ökad e-handel och att konsumenterna ofta gör fakturaköp eller betalar med konto- och kortkrediter”, skriver myndigheten.

För lätt att förköpa sig

Den stora risken är enligt Konsumentverket att folk sitter hemma och shoppar över sin ekonomiska förmåga och sedan får problem när fakturorna ska betalas.

”Det är för lätt, bara ett klick bort på många sidor”, konstaterar Anna Hult, jurist på Konsumentverket i SvD-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Mikael Anstrin på Collector betonar att varje kund kretidprövas och enligt honom beror det inte ”specifikt” på Black Week att konsumtionslånen eskalerar.

”Man väljer inte att handla mer på kredit under Black Week”, hävdar han i SvD.

Läs även: Utbrett lurendrejeri inför Black Friday [DagensPS.se] »