Ny rapport visar på ”tydlig koppling mellan finansiell ohälsa och konsumentkrediter”.

ANNONS

Enligt en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av ekonomiappen Anyfin är nästan en tredjedel av svenskarna oroade över sin privatekonomi och en av fyra uppger att deras privatekonomi drabbar hälsan negativt i form av stress, sömnsvårigheter och magont.

Var fjärde svensk tycker att det är jobbigt att prata om sin ekonomi.

”Det är hög tid att vi tar svenskarnas finansiella ohälsa på allvar”, säger Björn Hedensjö, legitimerad psykolog, författare och tidigare ekonomijournalist, i pressmeddelandet där det framgår att svenskarnas finansiella ohälsa i hög grad kan kopplas till konsumtionslån.

Psykiska hälsan får en knäck

”Av de som oroar sig över sin privatekonomi har mer än hälften konsumentkrediter och var femte svensk säger också att de ibland gör ett köp online med faktura, delbetalning eller kreditkort trots att de inte borde.”

Björn Hedensjö konstaterar att det kan vara svårt att stå emot frestelserna, men han varnar för baksidan med negativa konsekvenser för det psykiska välbefinnandet.

ANNONS
ANNONS

”Att det finns en tystnadskultur kopplat till privatekonomi bidrar till ett ännu större stigma. Precis som psykisk ohälsa under senare år har blivit något vi pratar mer öppet om, tror jag att vi skulle vinna på att vara mer transparenta och dela med oss av oro och stress kopplat till vår ekonomiska situation”.

Tillsammans med Anyfin vill Björn Hedensjö bidra till en sundare ekonomisk folkhälsa och den som har lust kan nu, under 28 dagar, få goda råd om hur man tar kontroll över sin ekonomi. Initiativet går under namnet Budget Bootcamp.

Undersökningen i korthet:

Nära 9 av 10 svenskar upplever stress över sin privatekonomiska situation

Nästan hälften, 4 av 10, känner stress

37 procent som deltagit i enkäten har en kreditkortsskuld

40 procent av deltagarna i undersökningen har en kreditkortsskuld

ANNONS
ANNONS

63 procent har konsumentkrediter

55 procent har eller har använt sig av delbetalning

12 procent i rapporten uppger att de har dålig kontroll över sin privatekonomi

Enligt SCB ökade konsumtionslånen med 8,3 procent till dryga 250 miljarder kronor under 2019. Sedan 2017 har Kronofogden noterat en fördubbling av obetalda skulder orsakade av konsumtionslån.