En ny undersökning visar att ett stort antal falska nätbutiker har öppnats upp inför Black Friday – i syfte att stjäla betalningsinformation.

ANNONS

Undersökningen, som är gjord av cybersäkerhetsföretaget Mimecast, visar att nästan 14 000 falska nätbutiker har skapats globalt inför e-handelsrean Black Friday.

Framförallt imiteras välkända detaljhandelskedjor och e-handlare. Även i Sverige är bedrägeriet utbrett, rapporterar PC för alla.

Lockar med erbjudanden

I Sverige har 10 misstänkta webbplatser öppnats från 26 oktober till 11 november, som alla imiterar de två största elektronikkedjorna.

De falska nätbutikerna är i ofta lika originalen och försöker att locka besökare med vad som till synes är fördelaktiga erbjudanden.

Dessa erbjudanden är dock falska och besökare löper risken att bli av med sin personliga- och betalningsinformation.

För att få besökare att dela med sig av sin personliga information använder sig webbplatserna ofta sig av erbjudanden som enbart gäller en begränsad tid eller för ett begränsat antal produkter.

Att pressa besökare med korta tidsfrister ett av de vanligaste sätten som bedrägerier i e-handeln går till på och något att akta sig för under Black Friday.

Säkerhetsåtgärder

Mimecast påpekar dock att det finns flera saker att tänka på som konsument under Black Friday, enligt PC för alla.

ANNONS
ANNONS

Vanligt återkommande vid bedrägerier i e-handeln är länkar delade på sociala medier. Att söka efter erbjudanden själv är därför att föredra jämfört med erbjudanden dela på sociala medier.

Som i många typer av bedrägerier ska du som konsument också vara försiktig när du iakttar konstiga stavfel, orimliga priser eller felanvända engelska ord.

Läs mer: Svenskar enkelt byte för kriminella