Bengans ledarskap var inbjudande, skapade delaktighet, engagemang och ett ‘självgående’ lag!
Bengt Johansson – en förebild inom både idrott och näringsliv
Mest läst i kategorin
Många är de som sörjer Bengt “Bengan” Johanssons bortgång och lovordar hans ledarskap! Ett ledarskap som stack ut på flera sätt. Hans förmåga att involvera laget i att själva hitta lösningar genom att ställa rätt frågor, även i timeout mitt under match, imponerade stort.
Staffan Olsson bjöds in till efter fem på TV4 och berättade hur Bengan har betytt allt för svensk handboll. Magnus Wislander intervjuas i en annan TV-kanal och han menar att Bengan var en av de största idrottsledare vi haft i Sverige, en otroligt fin människa.
Omtanke, öppenhet och värme, några av Bengans styrkor
Expertkommentatorn Claes Hellgren berättar att Bengan brydde sig mycket om spelarna och hade omtanke om alla spelare och deras nära. Inför ett VM pratade Bengan först med en spelares fru om det var ok att hennes man blev tillfrågad om att spela VM, igen… Så när spelaren på frågan om han ville vara med i landslaget, svarade att han först måste prata med sin fru, sa Bengan, jag har redan pratat med henne och hon har sagt ja!
Ett av Bengans uttalande som sticker ut är att 8 av 10 beslut tas bäst av teamet själva. Något som han praktiserade även under match som nämnts ovan. Under timeout kunde Bengan först säga några ord och sen fråga spelarna, hur löser vi det här? Varpå spelarna snackade ihop sig och sen gick ut på plan och levererade!
Eller som Staffan Olsson uttrycker det: Bengan vågade stå för ett ledarskap som många i dag eftersträvar. Han fick oss att tänka själva!
Senaste nytt
Gästprofessor Bengt Johansson – en välförtjänt utnämning
Det var inte förvånande då Bengan 2004 blev gästprofessor i ledarskap vid Idrottshögskolan på Göteborgs universitet. TT skrev: “På väggen bakom honom i Gula salongen hängde ett holländskt jaktmotiv från 1700-talet med hundar som hetsade en stackars hare. Den typen av ledarskap, med vilda tränare och skrämda aktiva, är inte ”Bengans” modell. “Jag tror på glädjen”, säger han. “När man trivs med det man gör, blir resultatet bra.”
Något som givetvis inte bara gäller inom idrotten, det gäller i alla typer av verksamheter, från idrott till näringsliv. Eller som TT skrev redan 2004, Bengan inspirerade även många ledare utanför idrotten och han menade att han ville se fler coacher i arbetslivet.
Ett Bengan-inspirerat ledarskap skapar framgång
Framför allt tillämpas detta sätt att leda i flera mer framgångsrika företag. I boken “Coachologi: Laganda, Lust och Lönsamhet” från 2005, beskriver undertecknad hur denna typ av ledarskap bedrivs inom Scania med stor framgång. Coaching som ledarskap handlar om:
”Att komma ifrån det traditionella ledarskapet, då vi gav direktiv och positionen var viktig. Coachingen kräver ett chefs- och ledarskap som är mycket viktigt. Det är annorlunda än det traditionella, det är mycket svårare och kräver en helt annan roll från dagens chefer och ledare.”
Att bedriva ett annorlunda otraditionellt ledarskap beskriver ganska väl hur Bengans ledarskap stack ut inom idrotten, och fortfarande sticker ut, då de flesta idrottstränare mest delar ut order och instruktioner.
Men som vi kunde se, var det inte alls svårt för Bengan, det kom helt naturligt. Vilket det inte gör för alla, många chefer har svårt att prata mindre och ställa mer frågor. Trots det menar Staffan Olsson att fler ledare börjar eftersträva ett mer Bengan inspirerat och involverande ledarskap.
Motivation är oerhört viktigt för att skapa välfungerande verksamheter!
Något som är extra intressant är att Bengan hade insett värdet av att skapa en känsla av autonomi, kompetens och tillhörighet. Något som forskarna Deci och Ryan genom sin forskning på motivation också gav honom helt rätt i.
Ett ledarskap som skapar denna känsla av autonomi, kompetens och tillhörighet leder förutom till bättre prestationer, även till ökad mental och fysisk hälsa och välmående, högre uthållighet och förbättrade relationer. Något ledare inom alla typer av verksamheter borde sträva efter, och fler och fler börjar inse är viktigt. Både för alla som jobbar inom en verksamhet, men även för att få verksamheten att fungera på bästa sätt.
Att inspireras av Bengans ledarskap skulle många idrottsledare och chefer inom offentlig sektor och näringslivet, samt deras ‘lagmedlemmar’ och verksamheter vinna mycket på!
Så frågan är när skall du börja ställa fler frågor och involvera dina medarbetare i planering och problemlösning?
Skribent: Po Lindvall
Forskare, ledarskapscoach och ledarutvecklare bakom ledarskapsträningen COACH2LEAD, framtaget av Success Cultures Research Centre, coach2lead.se
Läs även: Zelenskyj visar på ledarskap och insikter för näringslivet
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.