Dagens PS

Sprickan på elbilsmarknaden

Elbilsmarknaden, Jordbävning elbilen
När spänningarna mellan jordens kontinentalplattor blir för stor, då uppstår en jordbävning. Hoppas detta inte komma hända mellan de plattor som elbilsmarknadens tre parter just nu befinner sig på. (Foto: WikiCommons)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

Förra veckan ifrågasatte vi hur elbilsmarknaden mår och fungerar. Artikeln har gett upphov till en debatt som branschen absolut borde ta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När glappet mellan en marknads olika parter blir för stort, då uppstår en spricka som mellan två kontinentalplattor.

När sprickan uppkommer är det upp till parterna att upptäcka den och sedan agera på den. Att nonchalera den är en taktik. Att se den, reagera och förhoppningsvis sedan agera på den, är en annan – kanske lite mer framgångsrik taktik.

Inte enkelt

Att elbilsmarknaden inte är en enkel spelplan, är inte svårt att upptäcka. Här finns sedan länge åtminstone två kontinentalplattor men en rejäl spricka mellan sig.

På den ena plattan står producenterna. De som tillverkar bilarna som marknaden sedan ska ta till sig.

Kontinentalplattor
Till vänster ser du den Nordamerikanska kontinentalplattan och fem kilometer till höger finns motsvarande klippvägg för den Eurasiska plattan. När dessa två plattor gnider mot varandra blir det stökigt – som vi bland annat sett på Island senast. (Foto: Facebook/Världens häftigaste)

På den andra plattan står politikerna. De som ska ta den globala miljödiskussionen till lokal handling. De som ska hitta styrmedel och smörjmedel så den så kaklade gröna omställningen går så smidigt och snabbt som möjligt.

ANNONS

Senaste nytt

Den som ska betala

ANNONS

På den tredje plattan står de som på sista raden ska bekosta hela kalaset – konsumenterna. Det är de som ska ta beslutet om att köpa en miljöbil istället för en emissionsbil. Det är de, som utifrån producenternas marknadsföring och politikernas beslut, ska koka ned det hela till en köksbordsekonomi.

Det går nog inte att komma ifrån att dessa tre parter står på varsin platta. Men ska inte plattorna börja skava mellan varandra – då måste sprickan mellan dem bevakas och smörjas om behov uppstår.

Resultatet av förra veckans artikel om elbilsmarknaden är ganska så tydligt. Sprickorna mellan konsumentplattan och de övriga två, skaver faktiskt ganska så ordentligt.

Elbilsmarknaden
Ska konsument, producent och politik kunna skapa en stabil plattform för elbilen, krävs det att samtliga parter har förtroende för varandra. (Foto: Hermi.se)

Konsumenten är inte nöjd över hur marknaden för elbilen hanteras. Förtroendet för de politiska beslut som tas, står på gungfly. Tillverkarnas svar på hållbarhet, räckvidd och ägande över tid, är alltför svävande för att konsumenten ska känna sig trygg.

De som dock redan äger en elbil, är till stora delar nöjda med produkten tekniskt sett. Den levererar och fungerar oftast som tänkt. Alltså rör inte metadiskussionen om marknaden elbilen som produkt speciellt mycket.

Står på samma grund

Att samhället i grunden behöver förändra den nuvarande synen på utsläpp, är dock de flesta helt överens om. När de löften, den information och de fakta som presenteras inte känns trovärdiga, tenderas även den inställningen att naggas i kanten.

ANNONS

När sprickan mellan kontinentalplattor inte uppmärksammas eller smörjs, då kan det resultera i en jordbävning. Så låt oss hoppas att bilbranschen på sin platta och politikerna på sin platta, ser hur väsentligt det är att ta hand om sprickan mot konsumenterna.

Annars kan det bli riktigt illa.

Läs mer:

Marknaden för elbilar – ett modernt vilda västern (Dagens PS)

Hur ser 2024 ut för elbilen?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS