Arbetsgivaravgiften för unga sänks igen till följd av pandemin, meddelade regeringen på tisdagen.

ANNONS

Arbetsgivaravgiften för att anställa unga i Sverige sänks ännu mer i nytt förslag, skriver TT i Dagens Industri.

Nyhetsbyrån berättar att förslaget finns med i den sjunde extra ändringsbudget som regeringen presenterade i går, tisdag.

Under pågående kris i pandemin har arbetsgivaravgiften för unga upp till 23 år sänkts från 32,42 procent till 19,73 procent.

Överens med C och L

Men nu sänker regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna arbetsgivaravgiften ytterligare enligt överenskommelsen till 10,21 procent under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Kostnaden för det för staten uppges bli 1,48 miljarder kronor, och regeringen har fått kritik från Finanspolitiska rådet för att sänkningen kommer alla arbetsgivare till del, vilket gör reformen dyrare än den borde vara.

ANNONS
ANNONS

Finanspolitiska rådet prutade inte på kritiken på regeringens stödpaket i coronakrisen. Bland annat har rådet uttryckt att den sänkta arbetsgivaravgiften är en åtgärd med dålig träffsäkerhet.

”Denna typ av åtgärd bör undvikas framöver till förmån för mer träffsäkra stödformer”, skriver Finanspolitiska rådet i sin årsrapport, uppger Di.se.

När regeringen sänkte arbetsgivaravgiften till följd av pandemin kunde alla arbetsgivare ta del av det, oavsett om de var krisdrabbade eller inte.

Centern: Nödvändig åtgärd

Den nu aktuella sänkningen gäller i två år, skriver nyhetsbyrån TT, och arbetsgivarna betalar endast ålderspensionsavgiften under den tiden.

Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström menar att åtgärden är nödvändig för att unga inte ska hamna utanför arbetsmarknaden i spåren av pandemikrisen, vilket oroar Emil Källström.

Inför det nya året 2021 presenterade Dagens PS en checklista om alla nya lagar och skatter för småföretag. Här kan du som funderar över något ta del av listan och bocka av.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sänk lönen – bara jag får jobba hemifrån [DagensPS.se] »

Läs vidare: Ekonom varnar för tickande konkursbomb [DagensPS.se] »

Läs också: Magdalena Andersson lyfter fram historisk omställning [DagensPS.se] »