Återbetalningstiden av företagens skatteanstånd är för kort och Svenskt Näringsliv befarar i en rapport att en massiv konkursvåg står för dörren under nästa år.

”Det kommer att bli oerhört svårt för de här företagen att betala tillbaka allt på så kort tid”, säger ekonomen Johan Kreicbergs på Svenskt Näringsliv till Tidningen Näringslivet, TN.

Totalt tör det sig om en skuld på 47 miljarder kronor i skatteanstånd som företagen ska börja återbetala om tolv månader.

Kontentan väntas bli att många företag kraschar, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv.

Mest utsatta är hotell- och restaurangföretag, enligt farhågorna.

”Inom hotell och restaurang har vart fjärde företag begärt skatteanstånd”, förklarar Johan Kreicbergs i TN.

Hotas av dubbelsmäll

Banklån kan vara en lösning, men det förutsätter att företagens anses kreditvärdiga och bolag som begärt anstånd med skatten är knappast att räkna med då. Och företagen i fråga har heller inga säkerheter i fastigheter, konstaterar Kreicbergs som varnar för att en serie konkurser i hotell- och restaurangnäringen får negativa effekter på hela samhällsekonomin med ökad risk för bestående arbetslösheten bland unga och utrikesfödda.

Samtidigt som företagen åläggs att betala tillbaka på sina skatteanstånd riskerar de att bli utan stödpengar, vilket innebär en dubbelsmäll, framhåller han vidare.

Bara när det gäller företagens skatteanstånd har Småföretagarnas Riksförbund kommit fram till att det handlar om en miljon kronor per småföretag. I ränteintäkter rör det sig om 1,5 miljarder kronor, enligt Småföretagarnas Riksförbund, skriver TN.

Staten vinnare på anstånden

”Det blir till slut mycket pengar som ska betalas tillbaka. Det värsta är att regeringen lånar pengar till minus 0,18 procents ränta och lånar ut skatteanstånden till 3,1 procent. Då gör man en räntevinst för varje krona som staten lånar ut. Ju långsammare regeringen hanterar de här ansökningarna desto mer kan staten tjäna pengar på utnyttjade skatteanstånd”, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund, i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Både Svenskt Näringsliv och Småföretagarnas Riksförbund uppmanar regeringen att vara mer flexibel i återbetalningskravet på skatteanstånden. Om företag fick tre-fyra år på sig skulle mycket vara vunnet. Tillsammans med en förlängd företagsakut, utökade kreditgarantier och återstartslån skulle det hjälpa många företag som i dag går på knäna i krisen och nu riskerar ättestupan, menar branschorganisationerna som även efterlyser mer ödmjukhet från regeringen när det gäller ansökningsvillkoren i stöden.

Slutligen vill man se en sänkt arbetsgivaravgift. Förslagen har lämnats in till finansdepartementet.

Läs även: Salvan: Regeringen har gjort fel på fel [DagensPS.se] »