Digitaliseringen och hemarbete öppnar upp en helt ny arbetsmarknad där staten måsta ta sitt ansvar menar Magdalena Andersson. Samtidigt ser hon ett starkt växande norra Sverige framför sig.

ANNONS

Finansminister Magdalena Andersson beskriver en historisk omställning, framför allt inom industrin i norra Sverige där bland annat grönt stål ska tillverkas och det där det finns ”planer på att investera 1000 miljarder kronor norr om Gävle.”

”Det är en ny industriell revolution vi ser i Sverige, det är en ny grön våg”, säger hon till Di. 

Flyttar norrut

De stora flyttlassen som tidigare gick mot huvudstaden och söderut kommer nu tvärtom gå norrut – där naturtillgångarna kommer vara viktiga för att stödja investeringarna.

Helt plötsligt har norr blivit trendigt, vilket går emot vad tidigare Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt sa.

”Allt det här visar hur fel Fredrik Reinfeldt hade när han sa att folk som jobbade inom industrin var ’basically gone’”, säger Magdalena Andersson och slår fast:

ANNONS
ANNONS

”Det är ju precis tvärt om. Den gröna industrin är verkligen en framtidsbransch och det är klart att det här kommer att kunna skapa otroligt mycket jobb och tillväxt.”

Magdalena Andersson beskriver även en förändring som, genom pandemin, sveper fram genom städerna, där distansarbetet gör att vi spenderar mer tid i det egna bostadsområdet, vilket lokala företag kan dra nytta av.

Regeringen ta ansvar

Vi vill bo allt större och gärna jobba på distans. För att hänga med i den nya omställningen måste regeringen, enligt finansministern, ta sitt ansvar och där kommer kompetensförsörjningen vara särkilt viktig till ”att föra en aktiv arbetsmarknads- och utbildningspolitik för att säkerställa att det finns tillgång på arbetskraft.”

Hemarbete i all sin ära men det måste finnas en balans, menar Magdalena Andersson.

”Det finns saker som händer i fysiska möten som inte händer i digitala möten. Det tror jag alla som har jobbat lite hemifrån det senaste året också märker.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Vårbudgeten: Det oroar Magdalena Andersson