Även skyddsvakter är eftertraktade i en bransch där uppåt 17 500 personer mer eller mindre behöver rekryteras akut, enligt ny rapport.

ANNONS

Säkerhetsföretagen har gjort en undersökning som visar att branschen behöver anställa mellan 8 400 och 17 500 personer de kommande tre åren, skriver TT på SvD.se.

Störst brist är det på väktare, ordningsvakter och skyddsvakter – där finns ett omedelbart rekryteringsbehov av tusentals personer, enligt förbundet som gått ut med enkäten till vd:ar i branschen.

”Vi har sett en trend, och trenden fortsätter, med ett stort behov av kompetensförsörjning och rekryteringar”, säger förbundsdirektör Richard Orgård till TT.

Säkerhetsföretaget Avarn, som har ansvar för säkerhetskontrollerna vid Arlanda, medger att det är personalkris och att högsta prioritet är att rekrytera.

För resenärer som besöker flygplatsen blir det frustrerande uppenbart. Köerna ringlar långa med flera timmars väntan vid säkerhetskontrollen (och incheckningen).

Den alarmerande situationen med kökaoset på Arlanda gör att många resenärer missar sina flyg, samtidigt vill ingen aktör ta ansvar för det utan skyller i stället på varandra.

Det är statliga Swedavia som ytterst är ansvarig för Arlanda flygplats.

När det gäller personalbristen inom säkerhetsbranschen – som även arbetar mot brottslighet och trygghetsskapande åtgärder i ett alltmer otryggt samhälle – uppges rekryteringsförfarandet vara en långbänk.

ANNONS
ANNONS

Enligt lag får handläggningen i säkerhetsbranschen inte ta mer än två veckor, men ofta drar det ut på tiden längre än så – det sätter käppar i hjulet för kompetensförsörjningen, konstaterar Säkerhetsföretagen.

I dag arbetar omkring 21 000 personer i branschen, enligt TT-artikeln.

Läs även: Krismöte om kökaos på Arlanda – regeringen dök inte upp [Dagens PS]