Tre ministrar och en rad statssekreterare var inbjudna – men regeringen skippade Stockholms Handelskammares krismöte om köerna på Arlanda.

ANNONS

Efter larmrapporter sedan i påskas om enorma köer på Arlanda bjöd Stockholms Handelskammare in till ett krismöte under tisdagen med berörda myndigheter och företag. Enligt handelskammaren var det god uppslutning men tydligt att aktörerna inte är koordinerade, trots att problemen pågått i månader.

Skippade krismöte om Arlanda

Ansvaret för att koordinera bör enligt Stockholms Handelskammare ligga hos regeringen, som de menar borde tillsätta en krisgrupp. Inbjudan hade också gått ut till tre ministrar, infrastrukturministern Tomas Eneroth (S), justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S) och näringsministern Karl-Petter Thorvaldsson (S), alternativt deras statssekreterare om ministrarna inte kunde närvara personligen. Men ingen alls från regeringen dök upp eller hörde av sig, uppger Stockholms Handelskammare för Dagens PS.

”Det är tydligt att många aktörer inte agerat tillräckligt snabbt och kraftfullt utan förlitat sig på sina invanda rutiner. Regeringen har än så länge stoppat huvudet i sanden och pekat på andra, men det duger inte när statens myndigheter och företag inte kan samarbeta”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Problemen har uppstått då resenärerna återkommit till flygplatsen efter pandemin i snabbare takt än statliga Swedavia lyckats rekrytera personal till säkerhetskontrollerna. För att kunna arbeta med säkerhetskontroller på Arlanda måste en kandidat genomgå en säkerhetsprövning hos Säkerhetspolisen – som kan ta flera månader då det också är kö hos Säpo. De långa köerna till säkerhetsprövning hindrar också rekryteringen, menar Stockholms Handelskammare – kompetent personal hinner på några månader skaffa andra jobb på en het arbetsmarknad.

”När Sverige drabbades av pandemin kunde vi kraftsamla och ompröva regelverk och rutiner. Vi vet att Sverige har förmåga att agera snabbt och resolut men det krävs ledarskap och handlingskraft”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

”Förödande för Stockholm”

Nu varnar Stockholms Handelskammare för risken att kaoset på Arlanda kan pågå under hela sommarsäsongen om inget görs snarast – med stora konsekvenser för näringslivet i huvudstaden och för tiotusentals svenskar som vill ut och resa.

”Det här är förödande för Stockholm som besöksmål. Vi har hamnat i ett kösamhälle”, säger Markus Sjökvist, kommunikationschef på Stockholms handelskammare till Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Dagens industri rapporterade den 24 maj att Säkerhetsföretagen larmade det ansvariga statsrådet, Morgan Johansson (S), om förestående kökaos redan i januari. Dagens PS har sökt infrastrukturminister Tomas Eneroth, justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och näringsminister Karl-Petter Thorvaldsson.

Läs även: Arlanda-kaoset väntas pågå i månader [Dagens PS]