Dagens PS

Terra: Han varnade för 600-miljarderskraschen

Terra: Han varnade för 600-miljarderskraschen
I början av april samlades tusentals för bitcoinkonferens i Miami, men nu skakar kryptovärlden. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Experimentet Terra kraschade spektakulärt och Luna-token är värda i princip noll i dag. Hedgefondchefen Kevin Zhou varnade redan i början av året om farorna med Terraprojektet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kevin Zhou, chef för krypto-hedgefonden Galois, är definitivt ingen kryptoskeptiker – han har funnits i branschen sedan 2011 – men han började tidigt varna för farorna med Terraprojektet och dess Luna-tokens.

“Systemisk risk för hela kryptovärlden”

Zhou säger enligt Bloomberg att han började oroa sig för att Terra kunde vara en “systemisk risk” för hela kryptovärlden, och att han började twittra om farorna “som en service till samhället och för att låta alla andra veta också”. Han har fört ett veritabelt twitterkrig med Terraform Labs grundare Do Kwon i perioder.

Zhou har viftat med röda varningsflaggor om Terra och Luna sedan i början av året, och i förra veckan fick han alltså rätt. Hundratals miljarder i värde har utplånats, och det finns inget som tyder på att Terra/Luna kan återhämta sig.

ANNONS

Senaste nytt

Terra ultimata de-fi

Projekt Terra är unikt i kryptovärlden, och Dagens PS har berättat om kraschen här, här och här. Till skillnad från andra kryptovalutor gick Terraprojektet ett steg längre mot decentraliserad finans (de-fi). Traditionella stablecon, som till exempel Tether, backar upp sin valuta med konkreta tillgångar, och kan i teorin garantera stabilitet. Terras UST är en algoritmisk kryptovaluta, och fungerar tillsammans med Luna-token.

ANNONS

Småspararna lurade

Enligt Kevin Zhou skapades Luna för att göra insiders rika. Relationen mellan Luna och Terra höll valutorna stadigt mot varandra, men det var utdelningen på 20 procent i Terras Anchor Project som lockade fler och fler att investera i ekosystemet.

“Det är användare som tävlar med användare, och ju tidigare du kommer in, desto bättre kommer det att gå”, säger Zhou enligt Bloomberg. “Jag vet att det låter illa. Det är riktigt illa”.

“Men det jag säger är att det till och med är sämre än så eftersom det är inte bara användare som tävlar mot varandra”, fortsätter han. “Det är mer användare som tror att de tävlar mot andra användare, men som i verkligheten blir av med sina pengar till investerare och insider-teamet”.

Läs även: En kryptokollaps kan sänka även finansmarknaden 

Läs även: Coinbase användare kan förlora allt vid konkurs 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS