Det går tungt för kryptovalutorna den senaste tiden, och som alltid när det är nedåt börjar spekulationerna om en kryptokollaps. The Economist ställde sig frågan i höstas när läget var lika tungt: Vad händer om bitcoin blir värd noll? 

ANNONS

Det finns fler än tio tusen olika kryptovalutor i dag, men majoriteten av värdet på kryptomarknaden finns i de största valutorna. Precis som med alla valutor är värdet på dem helt enkelt vad någon är villig att betala för dem på marknaden.

Kryptovalutor är dock ett relativt nytt fenomen på finansmarknaderna, och det är fortfarande högst oklart vad som skulle ske om en stor kryptokollaps kommer och ingen lägre vill betala vanliga pengar för digitala pengar.

Mohamed El-Erian vid tyska försäkringsbolaget och kapitalförvaltaren Allianz kategoriserar hos The Economist kryptoinvesterare i tre grupper: ”Fundamentalister” som tror att kryptovalutor kommer att ersätta centralbankernas valutor (som svenska kronan) i framtiden, ”taktiker” som tror att värdet kommer att stiga långsiktigt när fler investerar i kryptovalutor och ”spekulerare” som försöker göra sig en hacka på kort sikt.

Den första gruppen skulle bli chockerade av en kryptokrasch, men är ändå mest sannolik att stanna kvar i dåliga tider. Spekulerarna sticker direkt – det avgörande är gruppen taktiker:

”För att undvika en slutgiltig panik måste den andra gruppen övertalas att stanna. Det är osannolikt att det gör det om priset faller till noll”, skriver The Economist.

Kryptokollaps kan sprida sig allmänt

The Economist slår fast att konsekvenserna skulle bli betydligt större än att de kryptofrälsta skulle förlora sina pengar – en kryptokrasch kan i teorin krascha det ekonomiska systemet i stort.

ANNONS
ANNONS

”För att en allmän marknadsturbulens ska uppstå skulle det behövas att många saker som går fel, inklusive att priset på bitcoin faller hela vägen till noll. Ändå antyder vårt extrema scenario att hävstångseffekt, stablecoins och sentiment är de huvudsakliga kanalerna genom vilka varje krypto-nedgång, stor som liten, kommer att spridas mer allmänt. Och krypto blir bara mer sammanflätat med konventionell finans”, skriver The Economist.

Läs även: Risk för stablecoin-krasch – TerraUSD rasar [Dagens PS]