Vad kryptovaluta beträffar ska stablecoin vara lugnet på det stormiga kryptohavet – men nu verkar oväder vara på gång i den algoritmiska stablecoin-världen. TerraUSD har åkt berg- och dalbana de senaste dagarna.

ANNONS

De senaste dagarna har krypto i allmänhet dykt brant nedåt, bland annat har bitcoin rasat under 30 000 dollar (drygt 301 000 kronor). Igår sjönk också värdet på det algoritmiska stablecoinet Terra USD (UST) ned till 60 cent (lite drygt 6 kronor). Även om värdet stigit till runt 90 cent på tisdagen är det ändå oroande. Stablecoin skapades för att ha ett stabilt värde på 1 dollar (10,05 kronor 10/5 2022) som namnet antyder.

Populärast – och mest kontroversiellt

Traditionella stablecoin som Tether hävdar att deras token backas av konkreta tillgångar som kontanter 1-1. Då förblir de stabila eftersom de lätt kan bytas mot pengar eller motsvarande likvida medel. En algoritmisk stablecoin försöker hålla värdet genom en kombination av instruktioner kodade i programvara och aktiv finansförvaltning. UST fungerar tillsammans med Luna, och är det mest populära och också mest kontroversiella av den sortens token, enligt Bloomberg.

Allmän oro för kryptovaluta

Vad som orsakade UST:s fall står inte klart, och diskuteras intensivt på internetforumen. Fallet kommer i samband med att stora kryptovalutatillgångar säljs av, och också en reträtt från risktillgångar i allmänhet.

Enligt Bloomberg finns det 18,5 miljarder UST på marknaden, och om volatiliteten fortsätter kan det få stora konsekvenser för andra kryptovalutor och protokoll. Till saken hör att Do Kwon, företaget bakom UST, lovat att köpa bitcoin för så mycket som 10 miljarder dollar (drygt 100 miljoner kronor), så projektet är nära knutet till kärnan i de digitala tillgångarna.

Största kraschen på länge

”Det står ganska klart att det handlar om en förtroendekris”, säger Kyle Samani från Multicoin Capital till Bloomberg.

Han anser att det inte är säkert att UST överlever, och att det i så fall handlar om en av de största kryptokrascherna.

De största förlorarna i allt det här blir de köpare som inte förstod vilka risker de tagit”, säger Kyle Samani till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Förlust på bitcoin för 40 procent av ägarna [Dagens PS]

Läs även: Brant fall för bitcoin – lägst sedan juli [Dagens PS]