Det går utför för Coinbase. Efter ett katastrofalt första kvartal med en förlust på 430 miljoner dollar, flaggar företaget nu för att en eventuell konkurs skulle kunna utplåna samtliga användarmedel, skriver amerikanska Fortune. 

ANNONS

När den amerikanska kryptovalutabörsen Coinbase under tisdagen presenterade sin resultatrapport för det första kvartalet var det ingen rolig historia. Utöver en förlust på 430 miljoner dollar, motsvarande 4,3 miljarder kronor har antalet månatliga användare på plattformen minskat med 19 procent.

Kan förlora allt

Förutom en sjunkande användarbas och lägre intäkter, har handelsvolymen på Coinbase-börsen också sjunkit från 547 miljarder dollar till 309 miljarder dollar under det första kvartalet, jämfört med samma period förra året.

Mest alarmerande var dock de delar av resultatrapporten som rörde en eventuell konkurs, där riskerna tycks överhängande att Coinbase användare förlorar allt.

I nuläget innehar bolaget 256 miljarder dollar i både fiat- och kryptovalutor för sina kunders räkning. Tillgångar som vid händelse av en konkurs skulle kunna bli föremål för ett konkursförfarande, vilket enkelt förklarat lämnar användarna på bar backe utan ett öre.

Coinbase håller i plånboken

Så hur är det möjligt? Som användare är det brukligt att man lagrar sin kryptovaluta i en slags plånbok som Coinbase ansvarar för. Plånboken är låst med en privat nyckel som även den kontrolleras av företaget, vilket gör att användaren indirekt avsagt sig kontrollen över sina egna medel, även om de kan erhålla lösenordet av Coinbase.

Jämför man med vanliga bankkonton i USA skyddas de av en insättningsförsäkring som erbjuds av Federal Deposit Insurance Corporation, som vid händelse av en konkurs eller kris träder in och skyddar insättningar på upp till 250 000 dollar, enligt Fortune. En trygghet som kryptobörsen alltså inte kan erbjuda.

Med det sagt ska det inte föreligga någon risk för konkurs just nu. Det uppgav Coinbase vd och grundare Brian Armstrong på Twitter där han förklarade att avslöjandet om användarnas tillgångar gjorts på grund av nya regler fastställda av U.S. Securities and Exchange Commission, skriver Fortune. 

ANNONS
ANNONS

Läs även: Risk för stablecoin-krasch – TerraUSD rasar [Dagens PS]

Läs även: 40 procent av alla investerare har förlorat på bitcoin [Dagens PS]