Bedragare på nätet är ett återkommande problem. Genom hemliga popup-fönster kunde skurkföretaget lura till sig miljoner kronor från Google Ads.

ANNONS

Många stör sig på fönster som poppar upp framför artikeln man försöker läsa eller videon man försöker titta på, på internet. Annonsörerna betalar stora summor till de som tillåter popupfönstret, som de flesta klickar bort efter någon sekund.

Men bedragarna hittade ett knep. Genom att klicka upp fönstret bakom internetbesökarnas webbläsare, där den inte syns, kunde den ”visas” betydligt längre – och generera högre intäkter trots att ingen egentligen såg annonserna. I snitt kunde fönstret visa 50 annonser innan det klickades bort.

Rika bedragare

På en dag kunde bedragarna dra in 275 000 dollar, nästan tre miljoner svenska kronor – per dag.

Det uppger säkerhetsföretaget Malwarebytes i en rapport om annonser på nätet. Ett av de största hoten för annonsörer är botar som pressar upp besökshistoriken trots att ”ingen med riktiga ögonglober egentligen ser annonserna”. Men det är långt ifrån det enda problemet. Annonser på nätet är en miljardindustri och det finns många knep för bedragare att pressa upp siffrorna och låta annonsörerna ”slänga pengarna i sjön”, som rapporten kallar det.

Enligt Malwarebytes riktade skurkarna in sig på pornografiska internetsidor.

När Google fick reda på bedragarnas förehavanden så stängdes de av – men eftersom det var så framgångsrikt kan man tänka sig att bedrägeriet kommer testas av fler.

Läs mer om datavirus, bedrägeri och it-säkerhet

Populäraste lösenordet 2022 hackades på en enda sekund [Dagens PS]

90 procent av inloggningsförsöken var bedrägeriattacker [Dagens PS]

Kravet: Ersätt bedrägerioffer [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Dina uppgifter sprids på whatsapp [Dagens PS]

Bluffreklamen lurar tusentals – så kommer du undan [Dagens PS]

Fiffel med elpriset – därför dröjer elstödet till företag [Dagens PS]