Dagens PS

Fiffel med elpris: Därför måste företagen vänta på elstödet

Vattenfall mätare elräkning Extrem kyla energi elpris elstöd
Elräkningen slår rekord. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 02 dec. 2022Publicerad: 02 dec. 2022

Fifflande företag gör att elstödet drar ut på tiden. Det sänkta elpriset ska först erbjudas hushållen, och det dröjer till efter jul. För företagen kommer det ta betydligt längre tid. Detta eftersom stödet till företag riskerar att hamna i “fel fickor”.

Försäkringskassan har fått i uppdrag att betala ut elstöd till 4,4 miljoner hushåll och 600 000 företag i landet, på grund av det rusande elpriset i framförallt södra och mellersta Sverige. Utbetalningarna kan komma igång tidigast den 22 december för hushållen. Men för företagen kan det dröja.

Läs även: Elstöd innan jul? Glöm det! 

Inget färdigt datum

Ännu så länge finns inte något färdigt datum för när utbetalningarna ska börja. Under valrörelsen lovade Ulf Kristersson att ett ekonomiskt stöd till hushåll skulle betalas ut redan den 1 november. Men av det blev det ingenting.

Läs mer: Svikna vallöften

Läs mer: Professorn kallar Kristerssons löften för skitsnack

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försäkringskassan håller på med en upphandling av banktjänster för att utbetalningen ska ske smidigt. Mer information om man får fatt i sina pengar kommer snart på Försäkringskassans hemsida.

Kompensation för elpris i fel fickor

Det är viktigt när så stora summor ska betalas ut att inte systemet kan knäckas av kriminella, uppger Försäkringskassan på sin hemsida:

“Inte minst krävs ett säkerhetsarrangemang och effektiva kontrollsystem som undanröjer risken att pengarna hamnar i fel fickor. Först när dessa bitar faller på plats, kommer vi att kunna säga när vi är redo att betala ut pengarna, säger generaldirektör Nils Öberg på Försäkringskassan.

Hushållen kommer få betalt innan företagen. Men när det blir dags för företagen att få betalt vågar regeringen inte säga.

– Det behöver beredas ytterligare, det är komplext givet att det är många företag och stora företag. Vi behöver landa i en rättssäker modell där vi ser till att företag som har rätt till stöd får det, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff i oktober.

Enligt TT kommer företagen att behöva skatta för elstödet som en intäkt:

”Precis som att företag gjort avdrag för höga elkostnader så kommer de att betala skatt på elstödet. Det följer av inkomstskattelagen” skriver Ebba Buschs pressekreterare i ett sms till TT.

Läs mer om elpris:

Nu blir elen dubbelt så dyr

Dieselpriset rekorddyrt

Dyr el politikers fel

Professorn kallar Kristerssons löften för skitsnack

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS