Dagens PS

Cyberattacker: 90 procent av bankinloggningar fejk

Cyberattacker: 90 procent av bankinloggningar fejk
Dan Woods har jobbat både för FBI och CIA, och är nu underrättelsechef på cybersäkerhetsföretaget F5. Bild: F5
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 22 nov. 2022

Cyberattacker med botar och fejkkonton är ett stort och reellt hot. Cybersäkerhetsexperten Dan Woods säger att upp till 90 procent av inloggningsförsöken till banker kan vara fejk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företag måste bli mer medvetna om risken för cyberattacker. Det säger före detta FBI- och CIA-anställda Dan Woods i en intervju med DI Digital. Problemen med botar och fejkkonton är större än företagen tror, menar han.

Cyberattacker växande hot

Dan Woods är numera underrättelsechef på cybersäkerhetsbolaget F5. Han varnar för att cyberattacker med hjälp av botar är ett reellt hot mot inte bara banker, utan alla företag där det finns pengar att tjäna.

Kriminella organisationer skapar fejkkonton på företag som till exempel flygbolag eller e-handelsföretag för att tvätta pengar. Ett färskt exempel är debaclet när artisten Taylor Swift släppte biljetter till sin kommande turné.

Används för penningtvätt

Ticketmasters sajt kraschade, och det var inte bara hög efterfrågan som orsakade kraschen, utan också botar. Biljetterna såldes sedan vidare till fantasipriser. Enligt The Guardian ska nu det amerikanska justitiedepartementet inleda en undersökning.

Woods säger att de kriminella organisationerna använder de här cyberattackerna i ett syfte: Att tvätta pengar. Genom fejkkonton går det att dölja var pengarna kommer ifrån, och vilket som är slutmålet.

Bank-id stort steg framåt

ANNONS

Enligt Dan Woods blir det svårare och svårare att identifiera bedrägerierna. Även om äldre är extra utsatta faller också folk i 20-, 30- och 40-årsåldern oftare för bedragarna eftersom de faktiskt framstår som trovärdiga.

Vårt svenska system med bank-id är ett stort steg i rätt riktning enligt Woods. Svenskarna är till skillnad från stora delar av världen beredda att scanna QR-kod och skriva användarnamn och lösenord för att få tillgång till sina konton.

Läs även: Europa töms på kompetens inom cybersäkerhet 

Läs även: Lurar offer på Linkedin: “Avancerade attacker” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS