I går nådde europeiska förhandlare ett provisoriskt avtal om anti-penningtvättsregler för kryptovalutor som är menade att få kryptoföretag att kontrollera sina kunders identiteter.

ANNONS

Regleringen av kryptosektorn är fortfarande ojämn över hela världen. Den stora amerikanska kryptobörsen Coinbase Global är emot de nya europeiska anti-penningtvättsregler för kryptovalutor som europeiska förhandlare på onsdagen nådde ett provisoriskt avtal om, det rapporterar Reuters.

I ett uttalande sade Europaparlamentet i går att reglerna skulle kräva att kryptoföretag rapporterar misstänkta transaktioner till tillsynsmyndigheter och att tillsynen skulle säkerställa att kryptotillgångar kan spåras på samma sätt som andra överföringar av pengar.

De nya reglerna behöver godkännas

När de nya reglerna nu är formulerade krävs godkännande från flera olika organ för att de ska träda i kraft.

”De nya reglerna kommer att göra det möjligt för brottsbekämpande tjänstemän att kunna koppla vissa överföringar till kriminella aktiviteter och identifiera den verkliga personen bakom dessa transaktioner”, säger Ernest Urtasun till Reuters.

Han är en lagstiftare från Spaniens gröna parti och hjälpte till att ta åtgärden genom EU-parlamentet.

Kryptoföretag skrev till finansministrar

Reuters har tagit del av ett brev till EU:s 27 finansministrar den 13 april, där kryptoföretag ber beslutsfattare se till att deras regler inte går utöver de befintliga regler som lyder under det globala regelverket Financial Action Task Force, FATF, som sätter standarden för bekämpning av penningtvätt.

Europaparlamentet och Europarådet sade på onsdagen att de föreslagna reglerna ska täcka ovärdiga kryptoplånböcker som individer som inte hanteras av licensierade kryptobörser innehar, för transaktioner med tjänsteleverantörer på över 1 000 euro, cirka 10 646 kronor.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Största krisen för krypto: Värsta vintern inte över [Dagens PS]