Det är inte den första krisen för krypto, men det är det hittills värsta. Och mycket mer står på spel den här gången. Allt från hedgefonder till enskilda pensionssparare drabbas av kryptokraschen.

ANNONS

Marknaden för krypto toppade i november förra året på 3 biljoner dollar (drygt 30 biljoner kronor). I dag ligger värdet på mindre än 1 biljon dollar (10 biljoner kronor).

Förlorad generation?

När kryptomarknaden expanderade investerade hedgefonder och privatpersoner, och nu står mycket mer på spel än förut. Fidelity erbjöd pensionssparande i bitcoin, och det kan alltså påverka en hel generations framtid. Privatpersoner som investerade alla sina tillgångar i krypto är nu utblottade.

Det som orsakat raset är egentligen inget nytt. Girighet, överanvändning av hävstång och dogmatisk tro på värdeökning är vad som fått de flesta bubblor att brista.

Krypto överhettad sektor

Så kan det handla om kryptobranschens Lehman-motsvarighet? Det finns tecken som liknar dem som fanns före finanskraschen 2008. Celsius Network, Babel Finance och Three Arrows Capital varnar alla för likviditetsproblem. Branschens ömsesidiga beroendeställning är grunden till problemen.

”Nedgången 2022 ser ut som en traditionell hävstångseffekt”, säger Lex Sokolin, global fintech-chef på Consensus enligt Bloomberg. ”Alla ord folk använder, som `springa till banken´ eller `insolvent´är samma som man använder för en fungerande men överhettat finansiell sektor.”

Påminner om Nasdaq-krasch

När det gäller krypto handlar det om en ny och i stort sett oreglerad marknad. Gränserna är suddiga, och säkerhetsanordningarna försvagade av övertygelsen att alla som hoppar på blir rika tillsammans, skriver Bloomberg.

”Jag kan inte se någon katalysator som vänder på cykeln inom en snar framtid”, säger John Griffin, professor vid University of Texas enligt Bloomberg. ”När Nasdaq-bubblan brast visade vår forskning att de smarta investerarna drog sig ur först och sålde när priserna gick ned, medan individer köpte hela vägen ned och förlorade pengar hela tiden.”

ANNONS
ANNONS

”Jag hoppas att historien inte upprepar sig, men det gör den ofta”, fortsätter han.

Läs även: Celsius tar höjd för en konkurs – anlitar rådgivare [Dagens PS]

Läs även: Ethereums grundare: ”Lunas fall hälsosamt” [Dagens PS]