Dagens PS

Gröna flygbränslen skapar hundratusentals nya jobb

biobränsle
Det blir allt mer biobränsle i flygplanen, och KLM är ett av bolagen som leder racet. (Foto: KLM)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 01 maj 2023

Med reduktionsplikt på europeiska flygresor så kommer behovet av grönt flygbränsle stiga kraftigt. Samtidigt förväntas det skapa ett par hundratusen nya jobb inom EU.

ANNONS
ANNONS

Om två år måste flygbränsle inom EU innehålla två procent hållbart bränsle och den siffran kommer sedan gradvis stiga till 70 procent 2050, skriver Di.

Gröna flygbränslen skapar många jobb

För att följa reduktionsplikten, som ingår i paketet ReFuelEU, kommer EU behöva satsa på nya produktionsanläggningar, hela hundra stycken har EU-kommissionen räknat ut. Det innebär att många nya gröna arbetstillfällen kommer skapas, hela 200 000 jobb.

Antalet bolag på området växer snabbt, och ett av dem är svenska energibolaget St1 vars bioraffinaderi i Göteborg ska börja produktionen senare i år. Av biobränslet som bland annat kommer från använd frityrolja så vill bolaget använda runt hälften till flygbränsle. Fortfarande återstår dock en del frågetecken som måste redan ut.

”ReFuelEU är positivt, men exakt hur regelverket kommer att se ut i praktiken och hur det kommer påverka efterfrågan kan vi ännu inte vara säkra på”, säger Per-Arne Karlsson, pr-direktör på St1.

Brist på råvaror

Förutom frågetecken så finns det ett konkret problem – tillgången på råvaror, och det faktum att det bara är vissa råvaror som faktiskt godkänns att användas som flygbränsle, där till exempel palmolja är bannlyst.

”Det har och är ett race om råvarorna, men det är fortfarande långt kvar tills vi har slut på de råvaruströmmar vi använder i dag”, säger Massoud Javaheri, affärsutvecklare inom förnybara flygbränslen på finska Neste.

ANNONS

Han menar att branschen snart kommer behöva blicka mot andra produktionstekniker, som syntetiska bränslen.

Även Neste har stora mål i sikte när det gäller produktion av grönt flygbränsle med nya investeringar i det befintliga raffinaderiet i Rotterdam och öppnandet av ett nytt raffinaderi i Singapore.

Läs även: Passagerarna får betala för hållbart flygbränsle

Läs även: Hållbart flygbränsle ska produceras nära Arlanda

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS