Dagens PS

Wood: Fed gör enormt misstag – driver ekonomin i botten

Powell
Federal Reserve-chefen Jerome Powell har allas ögon på sig. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 nov. 2022Publicerad: 15 nov. 2022

Fed struntar i deflationssignalerna, och gör räntehöjningar som kan driva fram en ny stor depression. Det anser Cathie Wood, en av världens mest inflytelserika investerare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fed, den amerikanska Centralbanken, ignorerar signalerna om deflation. Den hökaktiga inställningen med saftiga räntehöjningar kan driva ekonomin till något som kan liknas vid 1930-talets djupa ekonomiska depression.

Kritiserar Feds hökaktighet

Ark Invests vd Cathie Wood kommer med skarp kritik mot Federal Reserves ekonomiska politik. Hon anser att deflationssignalerna är starka, och att dagens läge liknar det glada 20-talet för hundra år sedan.

Wood: Fed gör enormt misstag – driver ekonomin i botten

Cathie Wood varnar för att den amerikanska Centralbanken Federal Reserves ekonomiska politik kan driva fram en depression. Bild: Instagram

“Före det glada 20-talet var världen i krig – Andra världskriget – och igenom en pandemi – Spanska sjukan”, skriver Wood i en Twittertråd enligt Kitco.

ANNONS

Senaste nytt

Liknar förra seklets 20-tal

“Även om båda hade en allvarligare inverkan på den globala ekonomin är dagens kombination ett starkt eko som skulle kunna resultera i en mycket lägre än förväntad inflation och en boom i innovation”, fortsätter Wood.

ANNONS

Läge för innovationsboom

Under 1920-talet utvecklades ett flertal teknologier ungefär samtidigt: telefonen, elektriciteten, förbränningsmotorn. Wood påpekar att dagsläget är överraskande likt det som rådde.

Sedan steg inflationen till mer än 20 procent. Andra världskriget och spanska sjukan ledde till problem i leverantörskedjan, och Fed genomförde flera aggressiva räntehöjningar.

Kan bli minusinflation

Räntan steg från 4,6 procent till 7 procent på ett enda år, skriver Kitco. 1921 var inflationen minus 15 procent.

Med det exemplet i ryggen utesluter inte Wood en minusinflation 2023. Om Fed står fast vid sin hökaktiga politik gör man ett stort misstag.

Ännu ett glatt 20-tal?

ANNONS

Hon anser att det finns möjlighet att få det glada 20-talet tillbaka, men det beror på hur Fed väljer att agera under året som kommer.

“Om inflationen sjunker under Feds 2-procentiga mål och den ekonomiska aktiviteten blir en besvikelse så kan räntenivåerna överraska på den låga skalan av förväntningarna nästa år, och ge upphov till det här seklets upplaga av det glada 20-talet”, skriver Wood.

Läs även: Lista: Fem av världens mest inflytelserika investerare 

Läs även: Cathie Wood tror att Musk gör Twitter till super-app 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS