Dagens PS

Lista: Fem av världens mest inflytelserika investerare

Lista: Fem av världens mest inflytelserika investerare
Cathie Woods ARK har tappat 60 procent av värdet under året. Bild: Instagram
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 10 nov. 2022Publicerad: 10 nov. 2022

2022 har varit ett mörkt år för investerare. Aktier och obligationer har rasat, men vissa investerare är klart lysande stjärnor i björnmarknaden. Vi listar några av de mest inflytelserika på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De investerare som är mest inflytelserika 2022 står bakom priser på aktier, råvaror, valutor eller illikvida tillgångar. De påverkar också hur andra beter sig på marknaden. Vissa ligger till och med bakom hur marknader struktureras, regleras och fungerar, enligt Marketwatch.

Orlando Bravo

Orlando Bravo en pionjär när det gäller mjukvaru-uppköp. Hans Thoma Bravo sysslar med onoterade bolag och har 122 miljarder dollar (knappt 1 335 miljarder kronor) i tillgångar. Under året som gått har Thoma varit inblandad i några av de allra största mjukvaru-affärerna. Bravo har också gett sig in i krypto-branschen, men pausade företagets kryptoinvesteringar nu i höst.

ANNONS

Senaste nytt

Chase Coleman

Chase Colemans Tiger Global tar hand om mer än 100 miljarder dollar (drygt 1 000 miljarder kronor) i hedgefonder, långtidsfonder och riskkapitalinstrument. Coleman har gjort sig känd för tech-investeringar, och många har försökt kopiera hans framgångsrecept. Så kom 2022. Colemans likvida fonder miste nära 20 miljarder dollar (knappt 219 miljarder kronor), enligt Marketwatch. Tre fjärdedelar av de vinster Coleman dragit in till kunderna försvann.

Larry Fink

Larry Fink och hans BlackRock är föregångare när det gäller en av de största trenderna på aktiemarknaden: Passiv investering. BlackRock har cirka 8 biljoner dollar – det motsvarar ungefär 87 000 miljarder kronor. BlackRock är därmed världens största kapitalförvaltare. Företaget är ofta en av de största ägarna i amerikanska företag, och har därmed stort inflytande över vad som händer i företagsvärlden.

Abigail Johnson

ANNONS

Johnson har styrt Fidelity Investment utifrån nya krav från individuella investerare och till nya marknader, som kryptovalutor. Fidelity har 10 biljoner dollar (drygt 109 tusen miljarder kronor) i tillgångar som förvaltas. Det är dubbelt så mycket som när Abigail Johnson tog över vd-posten 2014.

Cathie Wood

Woods flaggskepp ARK Innovation har tappat 60 procent under 2022. Värdet är nu 8 miljarder dollar (drygt 87,4 miljarder kronor), och det ska jämföras med 28 miljarder dollar (drygt 301 miljarder kronor) vid årets början.

Trots det enorma tappet är Cathie Wood ikon för investerare som trodde på hennes entusiasm när det gäller aktier som representerar teknologiska uppfinningar. Investerare fortsätter att satsa pengar trots tech-raset på Nasdaq. I september lanserar Wood en riskkapitalfond som siktar in sig på individuella investerare, med en lägsta investeringssumma på bara 500 dollar (drygt 5 400 kronor).

Vill du läsa hela artikeln från Marketwatch kan du göra det här.

Läs även: Fondkändis dumpar Teslaaktier för 2,3 miljarder kronor 

Läs även: Larry Fink ratar nästa klimattoppmöte  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS