USA:s ekonomi krymper. BNP sjönk med 0,9 procent på årsbasis under andra kvartalet och det var minus för andra kvartalet i rad. Nu ökar rädslan för en lågkonjunktur.

ANNONS

Rädslan för en lågkonjunktur tilltar i USA sedan BNP sjunkit för andra kvartalet i rad.

När det kombineras med en inflation högre än på decennier och flera räntehöjningar blir farhågorna för en recession allt starkare.

Första kvartalets minus i BNP på 1,6 procent följdes av en minskning med 0,9 procent på årsbasis för andra kvartalet, enligt handelsdepartementets preliminära siffror.

Den privata konsumtionen steg med 1 procent men även det innebär en inbromsning gentemot första kvartalet, rapporterar Bloomberg.

”Har tappat kraften”

”Det centrala är att ekonomin snabbt tappat kraften i ett läge där vi har högre inflation än på fyra decennier, snabbt stigande lånekostnader och en allmän finansiell åtstramning”, säger Sal Guatieri, senior ekonom på BMO Capital Markets, i en pressrelease.

ANNONS
ANNONS

”Konjunkturen är i riskzonen för att glida in i en lågkonjunktur.”

Förutom att hushållen håller igen visar dagens rapport även nedgångar i företags investeringar, statliga utgifter och bostäder.

Rapporten visar sammantaget hur inflationen gröpt ur amerikanernas köpkraft och hur riksbankens stramare politik slagit mot räntekänsliga sektorer som bostäder.

”Vi tror att det är nödvändigt att få tillväxten att bromsa in”, sade Feds ordförande Jerome Powell vid en presskonferens onsdag efter ytterligare en räntehöjning, nu på 75 punkter.

I princip allt dyrare

Enligt en separat rapport i torsdags var ansökningarna om arbetslöshetsersättning förra veckan högre än prognostiserat.

Samtidigt står amerikanerna inför högre priser på praktiskt taget allt från bensin till mat och hyra. Lönerna har ökat men inte så att de håller jämna steg med inflationen.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt är Fed fast besluten att hålla tillbaka inflationstrycket, vilket samtidigt delvis drivs av faktorer utanför dess kontroll, som Rysslands krig i Ukraina.

”Fler räntehöjningar på väg”

Jerome Powell sade att även om fler räntehöjningar är på väg, kommer storleken på rörelserna att vara databeroende. För närvarande är ”arbetsmarknaden extremt ansträngd och inflationen är alldeles för hög”, var sammanfattningen.

Förra kvartalet minskade företagsinvesteringarna med 0,1 procent och bostadsinvesteringarna med 14 procent i årstakt, vilket är den största nedgången sedan pandemins början.

Läs även: BNP spås falla efter historisk Fed-höjning [Dagens PS]