Svenska storbanken hotades till tystnad av Ryssland

Uppdaterad: 21 okt. 2022Publicerad: 21 okt. 2022
Bonnesen Swedbank
Birgitte Bonnesen, tidigare vd på Swedbank. (Foto: TT)

Swedbanks huvudkontor i Estland övervakades av den ryska underrättelsetjänsten FSB. Genom påtryckningar tvingade de Swedbank att stoppa en granskning av högriskkunder. Det rapporterar Dagens Industri på fredagen.

ANNONS
ANNONS

Tidigare it-chef Jan Fecko har suttit i förhör på torsdagen gällande Swedbanks penningtvättshärva, som Uppdrag Granskning uppdagade. Granskningen finns att ta del av på SVT Play.

Rysk oligark

Jan Fecko fick 2017 uppdraget att leda en granskning av cirka 200 företag som kunde kopplas till ett stort ryskt kolbolag, Carbo One. Bolaget har i sin tur kopplingar till den ryska oligarken Iskander Makhmudov. Det rapporterar Dagens Industri.

Företagen utgjorde en risk för Swedbank, som inte ville ha något samröre med dem, enligt Feckos vittnesmål i Stockholms tingsrätt på torsdagen.

ANNONS
ANNONS

Ryska agenter vid Swedbank

Men granskningen stötte på patrull. Ryska staten och den ryska underrättelsetjänsten FSB (under sovjettiden kallad KGB) uppvaktade Swedbank.

”Jag ville pausa den här utredningen vid ett tillfälle. Det fanns tydliga vittnesuppgifter på att den ryska underrättelsetjänsten observerade kunder och hur vi rörde oss in och ut på kontoret i Estland, i Tallinn”, sa han i förhöret, enligt Dagens Industri.

Penningtvätthärva och åtal

I rapporten som senare togs upp igen konstaterades att Swedbank inte gjort allt de kunnat för att förhindra företagens penningtvätt. Det skriver Dagens Industri.

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen var inblandad i projektet, enligt vissa av torsdagens vittnesförhör.

Vilseledande uppgifter

Birgitte Bonnesen åtalas för att hon under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter om bankens arbete mot penningtvätt, skriver tidningen. Swedbanks tidigare vd Bonnessen kan dömas till sex års fängelse om hon domstolen finner henne skyldig till grovt svindleri, som alltså är en av åtalspunkterna.

Birgitte Bonnesen förnekar anklagelsen och hennes försvarare Per E Samuelsson hävdar att hela penningtvättskandalen är ett påhitt.

”Uppdrag granskning har lurat alla”, sade Samuelsson i samband med rättegången, rapporterade Dagens Industri.

Läs mer: 

Nu börjar rättegången mot Swedbank

Nordea inför rätta i stor skandal

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.