Nordea anklagas i Danmark för att ha varit ”hjärnan” när pengar under sofistikerade former gömts undan i skatteparadis – ”allvarligt för ryktet” för banken, anser expert.

ANNONS

När den så kallade Panamaläckan avslöjades svor Nordea på att storbanken inte var inblandad.

Men nu visar dokument som danska Extra-Bladet tagit del av raka motsatsen.

”Enligt danska skattemyndigheter har banken inte bara bidragit till skattebedrägerier, utan också fungerat som en ’mastermind’ i ett systematiskt och listigt upplägg som bara syftade till att lura den danska statskassan på miljontals kronor”, berättar tidningen.

Nordea, som är Nordens största bank, krävs på 146 miljoner danska kronor av Skatteverket i Danmark.

Nordea har lagt locket på om skattehärvan

Redan i november förra året riktades stämningen mot banken med säte i Helsingfors (tidigare Stockholm), men man har förhandlat i tysthet med Skatteverket i det känsliga ärendet.

ANNONS
ANNONS

På så vis har Nordea, fram till nu, lyckats undkomma att hängas ut offentligt för sin roll i de så kallade Panamadokumenten och där miljontals kronor i hemlighet uppges ha slussats till skatteparadis med hjälp av den inrättade advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama och bulvaner som agerat bolagsföreträdare utåt sett, enligt Extra-Bladet.

I centrum för skatteflykten står bankens numera stängda filial i Luxemburg – där några av bankens rikaste varit kunder – och enligt artikeln ombads den danska polisens nationella specialbrottsenhet att i december i fjol utreda de tidigare förehavandena på bankens Luxemburg-avdelning.

Men det rör sig inte bara om ett ärende, förutom civilrättsliga krav från danska staten kan Nordea även bli föremål för straffrättsliga påföljder som en följd av polisanmälan, enligt Extra-Bladet.

Bankexpert: Skadar ryktet och anseendet

Lars Krull, bankexpert och senior rådgivare vid Ålbergs universitet, säger till tidningen att skatteflykten aldrig hade varit möjlig utan Nordeas medverkan.

För Nordea är det ”allvarligt för ryktet och anseendet”, säger experten till tidningen som även slår fast att det handlar om ”bedrägeri” och ”bluff”.

Det var Casper von Koskull som var vd för Nordea när banken 2016 bedyrade sin oskuld i Panamadokumenten.

ANNONS
ANNONS

Nordea bekräftar skriftligt för Extra-Bladet att krav utfärdats mot banken från danska Skatteverket och att den i dag stängda Luxemburg-filialen utreds för omfattande skattefusk.

”Vi vill bidra till att den danska staten får rätt skatteinbetalning”, säger Anders Holkmann Olsen, chefsjurist på Nordea Danmark.

Läs även: Nordeas vd: ”Vi står väl rustade” [Dagens PS]