Trots att bankerna lovat att bli bättre kan kriminella enkelt komma runt bankernas säkerhetssystem för ekobrott. Det visar en granskning som Dagens Industri gjort. Och SEB ligger dåligt till. Det kan ta upp till fyra dygn innan banken åtgärdar missförhållanden, och det kostar kunderna miljonbelopp.

ANNONS

”Det här visar hur icke-fungerande övervakningen är”, säger polisens utredare Hanna Åkesson till Dagens Industri.

En fredag i februari….

I februari fick en utländsk medborgare som var kund hos SEB en inbetalning på 1,9 miljoner kronor i bedrägeripengar på sitt konto. De kommande tre dygnen kunde mannen tvätta pengarna genom över 40 överföringar och swishbetalningar utan bekymmer, skriver tidningen.

Först på tisdagen gjorde man något åt det. Men när SEB reagerade var 1,5 miljoner redan tvättade och försvunna.

Verktyg för organiserad brottslighet

Finansinspektionen har tidigare kritiserat banken för att inte göra tillräckligt för att motverka kriminella överföringar. Och brottslingar kan fortfarande användas som verktyg för organiserad brottslighet, skriver Dagens Industri.

Frys pengarna direkt

”Ur ett brottspreventivt perspektiv hade det förstås varit bra om banken hade kunnat frysa pengarna direkt. Nu blev målsäganden hårt drabbad”, säger åklagaren som ledde förundersökningen, Lage Rahm, till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Svindlarna ska ha förfalskat orginalfakturor och bytt ut mottagarens konto med 27-åringens, för att underlätta stölden.

Vanligt ekobrott

”Det här är tyvärr en ganska vanlig form av bedrägeri. Förutsättningen för att det ska lyckas är att det finns ett konto som kan användas för att realisera vinsterna”, fortsätter åklagare Lage Rahm.

Även andra banker släppt igenom liknande överföringar för penningtvätt och bedrägerier, säger åklagaren.

Falska fakturor

Brottet kallas internationellt för Business e-mail compromise fraud, BEC. Genom att ta sig in i kundföretagets mejlserver har man kunnat hitta en faktura från en advokatbyrå, som de sedan kopierat och förfalskat til en egen falsk faktura, med falsk betalningsinformation, berättar Dagens Industri.

”Gjort vad vi kan”

”Vi anser nog att vi har gjort det vi kan och ska göra i det här fallet. Vårt system larmade och vi lyckades också säkra en del av pengarna. Sen är det ju suveränt att rättsväsendet har fått en fällande dom”, säger SEB:s kommunikationschef Frank Hojem.

”Det var ju helg”

”Pengar kom in på kontot på en fredag och arbetet kräver manuell handpåläggning. Det kan också ha bidragit att personen använde flera olika betalningsmedel, bland annat kort och Swish.”

ANNONS
ANNONS

27-åringen dömdes till ett år och tre månader i fängelse för penningtvättsbrott mot sitt nekande.

Överföringarna används av organiserade brottsligheten i undre världen. Men det är också ett sätt att finansiera terrorism internationellt, skriver tidningen. Det finns flera exempel på andra brott som går att läsa om i tidningens granskning.

Läs mer om ekobrott:

Döms för grovt skattebrott [Dagens PS]