Linus Dunkers åtalas för grovt skattebrott

Uppdaterad: 08 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022
Linus Dunkers åtalas för grovt skattebrott
Den svenska kryptopionjären Linus Dunkers riskerar nu sex års fängelse för grovt skatte- och bokföringsbrott. Foto: TT

Linus Dunkers, svensk pionjär inom krypto, förlorade tidigare i år sin tvist mot Skatteverket. Skatteverket kräver mångmiljonbelopp, och Ekobrottsmyndigheten åtalar honom för nu grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

ANNONS
ANNONS

Linus Dunkers är svensk pionjär i kryptobranschen. Han satsade tidigt på bitcoin-brytning och tradig, och förlorade en flerårig fejd mot Skatteverket. Den handlar om hur miljonvinsterna från krypto egentligen ska beskattas, och rör åren 2014 till 2017, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Upptaxerad 15 miljoner

Skatteverket krävde Linus Dunkers på uppemot 15 miljoner kronor efter att han förlorat en långdragen tvist. Myndigheternas inställning är att Dunkers bedrivit näringsverksamhet, och att han därmed ska betala 60 procent i skatt i stället för en 30-procentig skatt på kapitalvinster.

Linus Dunkers riskerar fängelse

I maj i år stod det klart att Linus Dunkers förlorar processen mot Skatteverket. Då nekar Högsta förvaltningsrätten honom prövningstillstånd.

Nu riskerar alltså kryptoprofilen upp till sex års fängelse uppger Dagens Industri. Ekobrottsmyndigheten väljer att åtala Dunkers för grovt skattebrott och två fall av bokföringsbrott.

“Alltid haft dialog med myndigheterna”

Linus själv säger till Dagens PS att han inte förstår hur åklagaren anser att det finns uppsåt.

”Jag har alltid sökt svar på vad som gäller och haft en dialog med såväl Skatteverket som andra myndigheter under hela perioden jag var en aktiv trader”, säger Linus Dunkers till Dagens PS. “Att Skatteverket 2018 väljer att göra en helt ny bedömning baserat på ett helt nytt begrepp, utåtriktad växlingsverksamhet, fanns det inget sätt att förutspå flera år tidigare.”

Bitcoinpionjären har genomgått en personlig konkurs. Dunkers själv säger till Dagens PS att han blev av med bil, bostadsrätt och sommarstuga. Enligt Dunkers har han redan betalat ungefär fem miljoner i skatt, och det som är kvar ligger hos Kronofogden, och det är orsaken till den personliga konkursen. Han har, tillsammans med flera andra kryptoprofiler, lämnat Sverige och bor numera utomlands.

Läs även: Shakira kan få 8 års fängelse – anklagas för skattesmitning 

ANNONS
ANNONS