SVB Financial, där Silicon Valley Bank är en del, ansöker nu om Chapter 11-skydd uppger bland annat Business Insider. Det är nu en vecka banken kollapsade, och drog med sig andra i fallet.

ANNONS

SVB Financial Group har nu lämnat in en ansökan om konkursskydd, det som kallas Chapter 11 i USA.

Alecta storägare

Ansökan kommer efter att gruppens en gång i tiden största bolag, Silicon Valley Bank där svenska pensionsjätten Alecta var storägare, kraschade för exakt en vecka sedan, något Dagens PS rapporterat om bland annat här och här.

Kontrolleras av myndigheter

De amerikanska myndigheterna har tagit kontroll över nischbanken, och Silicon Valley Financial Group försöker hitta nya ägare till investmentbolaget SVB Capital och investmentbanken SVB Securities, uppger Business Insider.

”Bevara värde”

”Chapter 11-processen gör det möjligt för SVB Financial Group att bevara värde under tiden som man utreder strategiska alternativ för sina bolag och tillgångar, särskilt SVB Capital och SVB Securities”, säger William Kosturos, chef för omstruktureringen enligt Business Insider.

Snabbaste kollapsen någonsin

Storbanken Silicon Valley Bank kollapsade spektakulärt för en vecka sedan i vad som beskrivits som den snabbaste bankkollapsen någonsin. Det är också den näst största bank någonsin att gå under.

Nischbanker i fara

Under veckan som gått har fler nischbanker dragits med i bankturbulensen, bland annat Signature Bank och First Republic, där Alecta också är storägare, och enorma värden har försvunnit från börsen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Alecta-ägda banken rasar: ”Ser över alternativ” [Dagens PS]

Läs även: Oljepriset störtdyker efter SVB-kollapsen [Dagens PS]