Hisnande belopp, nästan 5 000 miljarder kronor, har försvunnit på den globala börsen efter bankkollapsen i USA. ”Finansmarknaderna går på äggskal”.

ANNONS

Silicon Valley Bank-kraschen (SVB) har sänt chockvågor genom världens finansmarknader och Bloomberg rapporterar nu att 465 miljarder dollar, motsvarande drygt 4 942 miljarder kronor, är borta för investerarna på den globala aktiemarknaden.

På tisdagen har förlusterna fortsatt i Asien och MSCI Asia Pacific Financial Index har fallit till lägsta nivån sedan 29 november, framgår det.

Även Signature Bank i USA har kapsejsat medan First Republic, också med säte i USA och i likhet med de kraschade bankerna kategoriseras som en nischbank, har varit i fritt fall på börsen och uppges ha rasat med nästan 73 procent.

MISSA INTE: Han var chef för båda krisbankerna: Silicon Valley Bank – och Lehman Brothers [Dagens PS]

Investerarna riskerar att förlora ytterligare miljarder

I kölvattnet av SVB-haveriet finns nu farhågor om att investerare i obligationer och andra instrument kommer att påverkas, skriver nyhetsbyrån..

ANNONS
ANNONS

”Finansmarknaderna går på äggskal”, säger John Woods, Credit Suisse Group AG:s investeringschef för Asien-Stillahavsområdet, till Bloomberg TV.

”Vi behöver verkligen veta exakt vilken inverkan detta sannolikt kommer att ha på den bredare marknaden. Min känsla är att Fed förmodligen kommer att pausa (räntehöjningarna, red.anm) eftersom jag tror att det till stor del har att göra med likviditetsrisk”, fortsätter investeringschefen.

Banker, särskilt regionala banker i USA, är föga oväntat de hårdast drabbade företagen i börsrasen som följt i spåren av den amerikanska bankturbulensen.

Fondproffs: ”Jag säljer banker och försäkringsbolag”

Men även i Europa har banker och försäkringsbolag straffats hårt på aktiemarknaden efter det som hänt i USA, bland annat har Credit Suisse rasat med 15 procent till en ny rekordlåg nivå.

Stora banker i Asien är inte lika hårt exponerade mot kraschade SVB, men en japansk chefsfondförvaltare säger trots det till Bloomberg:

”Jag säljer banker och försäkringsbolag idag”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Så kan bankkrisen spridas och öka inflationen [Dagens PS]

Läs mer: Joe Biden: ”Banksystemet är säkert” – bankaktier störtdyker [Dagens PS]

Läs vidare: Alectas vd om fiaskot i USA: ”Ett misslyckande” [Dagens PS]