Silicon Valley Bank faller för andra dagen i rad. På torsdagen rasade den 60 procent. Nu ser den ut att falla 70 procent till. Och med sig tar den svenska pensioner för miljardbelopp.

ANNONS

Den svenska pensionsfonden Alecta gjorde en riktigt dålig fredag efter att det visade sig att man stoppat in många miljarder i den amerikanska finansbanken Silicon Valley Bank som rasade med 60 procent på torsdagen lokal tid. Det har följt av ett minst lika stort tapp på fredagen.

För Alectas del innebär det ett tapp på åtminstone 6,4 miljarder kronor som gick upp i rök på torsdagen. Det rapporterar Dagens Industri.

MISSA INTE: Stockholmsbörsen faller handlöst efter Silicon Valley Banks krasch [Dagens PS]

Dina pensionspengar i potten

Alecta är nämligen ingen liten fisk i Silicon Valley Banks hav av internationella investerare. Man är faktiskt storägare – både i SVB och andra finansbanker i USA som drogs med i fallet. Och när banken föll handlöst på torsdagen innebär det att även pensionärerna och småspararna här hemma får hålla i sig.

Krisen uppstod på torsdagen efter att banken redogjorde att man behövde ta in nyemissioner på flera miljarder dollar eftersom inlåningen sjunker snabbt.

ANNONS
ANNONS

Sålt 200 miljarder i värdepapper

Dessutom har SVB såld sin värdepappersportfölj med en rejäl förlust. Intäkterna hamnade på 21 miljarder dollar – över 200 miljarder svenska kronor, vilket innebar en förlust på 1,8 miljarder dollar, under det första kvartalet i år.

I ett pressmeddelande redogör man att man sålt i stort sett alla värdepapper som kan säljas av.

Krisen skickar chockvågor över hela världen, inte minst i Sverige som nu backar stort på fredagen om man ser till Stockholmsbörsen. Det är framförallt banker och finansinstitut som leder tappet.

Hur Alectas tapp kommer påverka pensionärernas pensionspengar återstår att se.

Läs mer om finans och pensionspengar:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

”Bråkdel”: Så mycket lägre blir nästa utbetalning av elstöd [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Extrem inflation drabbar främst barnfamiljer [Dagens PS]

Kvinnor dubbelt så bra på investeringar [Dagens PS]

Nu drabbas två av tre hushåll av räntesmockan [Dagens PS]