Dagens PS

Supersiffrorna bakom Nvidias raketresa

En närmare titt på Nvidia rapporten avslöjar bolagets otroliga supersiffror för 2023 (bild: Lindsey Wasson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Superaktien Nvidas börsresa har slagit världen med häpnad. Men de faktiska siffrorna bakom det AI-hajpade bolaget imponerar nu på lika många som aktiens kursresa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förväntningarna var skyhöga inför Nvidias rapportsläpp. “Världens viktigaste aktie”, som Goldman Sachs kallat den.

Otroliga tillväxttal

Och marknaden blev knappast besviken. Rapporten överträffade marknadsestimaten på i princip alla punkter som Dagens PS rapporterade och aktien steg 9 procent i efterhandeln på amerikanska börsen.

Men bortsett från var marknadsförväntningarna låg så kan det vara värt att zooma ut en smula för att förstår HUR makalösa Nvidias siffror egentligen var i ett historiskt perspektiv.

För ett år sedan omsatte micro-chipsbolaget knappt 27 miljarder US dollar. I rapporten igår summerades 2023 till 61 miljarder US dollar. Nvidia har alltså mer än dubblerat sig själva från en redan jättestor verksamhet till en superstor på ett år. En omsättningsökning på 126 procent!

Vinstutvecklingen är kanske ännu mer fascinerande. Här talar vi om en tillväxt på 286 procent. Ja du läste rätt. den justerde Nvidia-vinsten för ett år sedan låg på 8,4 miljarder US dollar. Nu 32,3 US dollar.

Samtidigt har bolaget ökat sina redan goda marginaler. Till skillnad mot många andra hajpade bolag så är det alltså hittills frågan om lönsam tillväxt. Nuvarande marginal på 73,8 procent är en ökning med drygt 14 procentenheter från 2022.

ANNONS

Senaste nytt

Datacenter växer med flera hundra procent

ANNONS

Men den kanske mest otroliga siffran av alla framträder när Nvidias klart största verksamhetsområde “datacenter” studeras. Affärsområdet har vuxit med – och håll i dig nu – 409 procent på ett år!

Jämför man senaste kvartalet 2023 med motsvarande kvartal 2022 blir tillväxten ännu större för datacenter: 511 procent i runda slängar som framgång av bolagets egna trendsiffror.

Och enligt Nvidia själva så är tillväxtresan knappast slut här. “Efterfrågan spänner över alla branscher, nationer och världen över “skrev Nvidas grundare och vd Jensen Huang i rapporten.

I siffror prognostiserar bolaget att omsättningen växer med 10 procent i nästa kvartal till omkring 24 miljarder US dollar. Marginalökningen spås också fortsätta i nästa kvartal till närmare 77 procent. Alltså 4 procentenheters marginalförbättring ytterligare.

Hur börskursen utvecklas framåt är en sak och det diskuteras redan av analytikerna om vi har fått en AI-bubbla. Men siffrorna som Nvidia visat upp för 2023 skriver oavsett in sig i historieböckerna.

Läs mer:

JP Morgan: De här tre aktierna kan bli “Europas Nvidia”

Nvidias börsrusning – endast tre bolag nu större i världen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS