Dagens PS

Nvidias börsrusning – endast tre bolag är större i världen

Nvidia
Nvidias börsrusning väcker farhågor om en AI-bubbla, men långtifrån alla håller med om det. (Foto: TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

AI-bolaget Nvidia har gått som en raket på börsen under inledningen av 2024. Företaget har passerat både Google och Amazon i marknadsvärde och är nu världens fjärde högst värderade bolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nvidia har en makalös börsutveckling bakom sig. Som Dagens PS skrev om häromveckan så har aktien rusat 380 procent på 13 månader och slagit flera tidigare börsrekord.

Passerat Facebook, Alphabet och Amazon

Nu har AI-bolaget passerat ytterligare några milstolpar och klättrat upp som världens fjärde största företag rapporterar flera medier.

I ljuset av de senaste börsuppgångarna på amerikanska listan har Nvidas marknadsvärde nu nått 1,825 biljoner US dollar.

Med det så har man sedan länge passerat Mark Zuckerbergs Meta, eller Facebook som de flesta av oss säger, som blott värderas till 1,206 biljoner US dollar. Nvidia är också större än börsoraklet Warren Buffetts bolag Bershire Hathways investmentbolag som inte ens når upp till en biljon US dollar. Bolagen parkerar på plats 7 och 8 på listan över världens största bolag.

Men nu har Nvidia i dagarna också rusat förbi Alphabet och Amazon på listan. Googles koncernbolag Alphbet värderas 1,820 biljoner US dollar och Jeff Bezos e-handelsjätte till 1,776 biljoner US dollar.

ANNONS

Senaste nytt

Endast dessa tre bolag är större

Topp tre av världens största bolag är dock intakt, än så länge i alla fall.

ANNONS

Så vilka är då dessa tre jättar?

På tredje plats med ett börsvärde strax över 2 biljoner US dollar återfinns den Saudiarabiska statliga jätten Saudi Aramco som byggt sitt värde på främst oljetillgångar.

Tvåa på listan hittar vi Warren Buffets favorit Apple som värderas till drygt 2,8 biljoner US dollar enligt Toms Hardware som sammanställt en ranking på de 15 största bolagen.

Ohotad etta är Bill Gates Microsoft. Världens största bolag värderas till strax över 3 biljoner US dollar. Alltså nästan 5 gånger större än exempelvis Elons Musks Tesla som hamnar utanför topp 10.

Onsdagen den 21 februari kommer Nvidia med rapport. Kanske klättrar bolaget vidare på listan då eller så blir det tvärtom en kräftgång.

Läs mer:

Nvidia nu mer värt än Tesla och Warren Buffett ihop

Lista: här är Europas 50 största bolag 2023

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS