Dagens PS

JP Morgan: Tre aktier som kan bli "Europas Nvidia"

JP Morgan
JP Morgan tycker inte att de amerikanska superaktierna i Magnificent 7 ser dyra ut trots de senaste årets uppgång (Bild: Michel Euler/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Amerikanska Nvidia har rusat på börsen och blivit symbolen för senaste årets AI-hajp. Nu har analysfirman JP Morgan pekat ut tre europeiska aktier som skulle kunna göra samma resa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Få har väl missat den börsresa som Nvidia gjort under 2023 och som accelererat ytterligare under 2024.

Nvidias börsrusning har lyft USA-börsen

Som Dagens PS skrivit om är bolaget nu värt mer än Tesla och Warren Buffetts bolag ihop. Nvidia är världens fjärde största företag.

Nvidias kursexplosion har också varit drivande till den amerikanska börsens uppgång som helhet så bolagets rapport den 21 februari kommer påverka fler än bara Nvidias direkta aktieägare.

Nvidia i all ära, men kan det finnas fler bolag som gynnas av AI och microchips-trenden?

Den frågan har analysfirman JP Morgan nu tagit sig an och pekar i ett brev till sina kunder ut inte mindre än tre intressanta bolag i Europa som skulle kunna bli motsvarigheten till jänkarnas Nvidia.

JP Morgan konstaterar enligt Marketwatch att olika segment inom microchips-marknaden utvecklas varierande starkt. Analysfirman ser särskilt en inbromsning inom bil(auto)- och industrisektorn.

ANNONS

Senaste nytt

Pekar ut tre nischade microchips-aktier

ANNONS

Omvänt så är den största kortsiktiga potentialen bland bolag som är särskilt exponerande mot minneschips resonerar analysfirman. I ljuset av den observationen ser JP Morgan en Schweizisk och två Nederländska aktier som särskilt intressanta.

Från alp-landet kommer VAT Group som gör vakuum-delar som används vid chips-tillverkning. De nederländska bolagen ASML Holding och ASM International är båda specialiserade på litografi-maskiner som används vid tillverkningen av halvledare.

Alla tre kandidaterna till titeln som en europeiska Nvidia har ett starkt börsår bakom sig. VAT har stigit 51 procent, ASML 43 procent och ASM hela 81 procent. Det kan dock sättas i relation till Nvidia som steg hela 240 procent under 2023 och inlett 2024 med ytterligare en kursrusning på 75 procent till.

JP Morgan pekar samtidigt ut två andra europeiska aktier i sektorn som banken visserligen tycker är “billiga” men som de inte ser något lyft i närtid för. Det handlar om tyska Infineon Technologies AG och STMicroelectronics från Schweiz som båda riktar sig mot just bil och industrisegmentet där JP Morgon inte ser tillväxt i det korta perspektivet.

Läs mer:

Nvidia nu mer värt än Tesla och Warren Buffett – ihop!

Nvidias börsrusning: Endast tre bolag nu större i världen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS