Dagens PS

Efter Nvidia-krossen – analytiker varnar för AI-bubbla

bubbla
Det är bubbelvarning i teknikföretagen som rider på AI-hajpen, varnar chefsstrategen som uttalar sig i artikeln. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Nvidias börsvärde steg med motsvarande över 1 335 miljarder kronor efter superrapporten, men nu varnar en analytiker för en AI-bubbla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS kunde rapportera sent på onsdagen slog Nvidia-rapporten förväntan på alla punkter.

Läs mer: Nvidias chockrapport – aktien flyger Dagens PS

Det fick aktien att studsa upp och företaget la till 129 miljarder dollar, motsvarande drygt 1 335 miljarder kronor, i börsvärde på den urstarka resultatrapporten, konstaterar Reuters.

Samtidigt fick det en rad andra AI-företag att stiga kraftigt då Nvidia har beskrivits som en “superaktie” och till med “den viktigaste aktien på planeten Jorden” av en Goldman Sachs-analytiker.

“Befinner oss i en AI-bubbla”

BCA Researchs chefsstrateg Dhaval Joshi är inte lika imponerad på AI-hajpen.

“Vi befinner oss i en AI-bubbla”, varnar han i en intervju i Fortune utan att kommentera Nvidia specifikt.

Men analytikerproffset har räknat ut att aktierna i tekniksektorn i USA handlas till en premie på 75 procent mot den globala aktiemarknaden.

ANNONS

Det här fick tekniktunga Nasdaq Composite att nästan nå nya rekordnivåer förra året.

Aktierna i gruppen Magnificent Seven, som den kallas och där Nvidia ingår, bidrog med två tredjedelar av det breda jämförelseindexet S&P 500:s totala marknadsvinst under fjolåret, berättar Fortune.

Enligt Dhaval Joshi på BCA Research är det imponerande, men samtidigt är det ohållbart, anser experten och understryker att många företag i segmentet inte kommer att kunna leva upp till marknadsförväntningarna, vilket i sin tur kan orsaka problem i värderingar och aktiekurser.

ANNONS

Senaste nytt

Varnar för negativa dominoeffekter

Följden av det kan bli att aktierna i tekniksektorn faller. Och när vissa bolag inte klarar trycket drar det med sig andra, resonerar chefsstrategen.

Han anser också, skriver Fortune, att marknaden prisar in på tok för mycket produktivitetstillväxt i AI-tekniken,vilket på sikt kommer att straffa företag, befarar han.

“Eftersom dessa få aktier har blivit en så stor andel av börsvärdet kommer varje besvikelse där matematiskt att ha en inverkan på det totala indexet”, säger Dhaval Joshi och menar att det är bubbelvarning i tekniksektorn kopplad till AI-boomen.

Fler experter varnar för bubbla

ANNONS

Enligt Fortune är Dhaval Joshi inte ensam om att tro att en bubbla lurar bakom hörnet med AI-rallyt.

Även Morgan Stanley har varnat investerare för att rusa med huvudet före in i den nya tekniken med artificiell intelligens innan en klar bild finns marknaden.

Goldman Sachs tror dock inte att bubblan spricker utan anser att marknaden endast belönar teknikens framtid.

Sedan februari 2014 har Nvidias aktie stigit med, hör och häpna, 14 927 procent, konstaterar Fortune och jämför med Microsofts aktie som gått upp 964 procent under samma tid.

Apple har stigit 875 procent under perioden.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS