I USA behåller kapitalförvaltarjätten Blackrock sin undervikt i aktier, men Nordens börser kan stiga, tror svenska SEB.

ANNONS

Som bekant utlöste senaste inflationsstatistiken i USA börsrallyn på Wall Street i New York, runt om i Asien, i Europa och på andra håll i världen.

Bland amerikanska investerare steg hoppet om att centralbanken Federal Reserve ska överge eller åtminstone dra ner på sin aggressiva räntepolitik.

Men i måndags kom beskedet från Fed-toppen Chris Waller, skriver CNBC, att marknaderna överskattat betydelsen av inflationsdatan, vilket flera analytiker även sagt och slagit fast att börsyran var överdriven.

Läs mer om det här: Peter Malmqvist: Långt kvar till börsbotten [Dagens PS]

Här: Nordeas chefsanalytiker: Överdriven börsyra [Dagens PS]

Och här: BofA: Tyvärr ingen börsbotten i sikte än [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Fed verkar heller inte ha några planer på att dra ner på takten i sina räntehöjningar, att döma av det Chris Waller säger.

Världens största kapitalförvaltare Blackrock sitter också kvar med undervikt i aktier då man tror att marknadens förväntningar om en mjukare Fed-strategi ”kommer att grusas igen”.

CNBC konstaterar att Blackrocks återhållsamma aktiestrategi främst grundar sig på resultatnedgraderingar från börsbolagen.

Blackrock spår nolltillväxt i USA

Konsensus bland analytikerna är att vinsttillväxten sjunker från 10 procent i början av 2022 till 4 procent i inledningen av 2023, framgår det.

Men Black Rock tar höjd för nolltillväxt och att den årliga vinsttillväxten redan i tredje kvartalet befann sig i negativt territorium, bortsett från energisektorn som fortsätter gå starkt av flera skäl, mest på grund av det pågående kriget i Ukraina.

”Vi måste se aktier falla mer och få fler goda nyheter om lättnader i inflationen för att bli positiva till aktier igen”, är Blackrock-teamets budskap, enligt CNBC.

Även andra tunga Wall Street-bedömare är fortsatt skeptiska till den amerikanska aktiemarknaden.

ANNONS
ANNONS

SEB räknar med en positiv börs i Norden

I Norden räknar dock svenska storbanken SEB:s aktieproffs med ”en positiv börsutveckling” det närmaste året, berättar tidningen Privata Affärer.

Enligt SEB är värderingarna nu nere på ”attraktiva nivåer”.

Allt ser inte ljust ut på börshimlen, men bankens aktiestrateg Esbjörn Lundevall lyfter fram ett par saker som gör det:

”Ledande indikatorer pekar nu mot en avmattning av amerikansk inflation det närmaste året samtidigt som energikrisen i Europa hittills har blivit mindre illa än vad som befarades för bara några månader sedan”, skriver han i en analyskommentar, berättar Privata Affärer.