Inflationsöverraskningen på torsdagen i USA utlöste en överdriven börsreaktion, anser Nordeas chefsanalytiker Mats Hydén.

ANNONS

”Den amerikanska inflation inkom inte lika högt som väntat och världens börser rusade som skållade troll och långa räntor sjönk som gråstenar”, skriver Mats Hydén i en marknadskommentar i Nordeas morgonbrev på fredagen.

Efter att den amerikanska inflationen kommit in 0,2 procentenheter lägre än väntat föll tioårsräntan i USA med nästan 30 punkter.

”Reaktionen blev även enorm (och rimligen kraftigt överdriven) på världens börser med synnerligen stora uppgångar både i USA, Europa och Asien under natten”, fortsätter Nordeas chefsanalytiker.

Investerarna hoppas att Fed lugnar ner sig

Han konstaterar att marknaden nu hoppas att den amerikanska centralbanken Federal Reserve ska nöja sig med en räntehöjning på 50 punkter vid nästa möte, och att räntan därefter höjs med 25 punkter på Fed-mötet efter det.

”De stora marknadsrörelserna på en mindre avvikelse i en makrosiffra speglar sannolikt positioneringen i marknaden men framstår inte som proportionerliga i relation till det ett sannolikt scenario av fortsatta räntehöjningar samt en BNP och bolagsvinsrecession under 2023”, skriver Hydén i bankens morgonbrev.

Han är inte den enda analytikern som tycker att börsen överreagerade på inflationsstatistiken i USA.

”Investerare reagerar som att ett mirakel inträffat”, Swissquotes Ipek Ozkardeskaya, som citeras av tidningen Privata Affärer, som även återger vad SEB:s Johan Javéus skriver i ett morgonbrev från banken på fredagen.

ANNONS
ANNONS

Javéus funderar på om ”vi nu bevittnar är ännu ett björnmarknadsrally eller om vi faktiskt har lämnat börsbotten bakom oss”.

Läs mer: Fortsatt muntert på Stockholmsbörsen [Dagens PS]