”Den botten jag tror vi kommer att råka ut för ligger nu 35 procent under dagens nivå”, säger experten Peter Malmqvist till Di.

ANNONS

Den oberoende analytikern intervjuas i Dagens Industri och han håller med de analytiker som anser att förra veckans börshausse på inflationssiffran i USA var överdriven (se länk under artikel).

Sedan i torsdags har Stockholmsbörsen klättrat nästan 20 procent.

Men Peter Malmqvist tror inte på någon ihållande börsuppgång. Den dröjer, menar han.

Han ser paralleller mellan dagens börsklimat och det som rådde under finanskrisen 2008.

Peter Malmqvist: Mer dramatik stundar för börsen

Då på våren rekylerade börsen upp med 19 procent, ungefär som nu, och det fanns spridda förhoppningar om att börsen hade bottnat, minns proffset.

Malmqvist tar höjd för mycket mer börsdramatik och ser framför sig en ordentlig hopklappning av någon aktör eller sektor, framgår det.

Nettoutflödena från fonder bidrar också till att trycka ner börsen, men mest oro uttrycker Malmqvist över obligationsmarknaden som han konstaterar aldrig tidigare gått så dåligt som nu, säger han till Di.

Hans tips i tidningen är att placera i korta statspapper. I aktier är läget ytterst osäkert, anser han även om något ”enstaka bolag” kan gå bra, som han säger.

ANNONS
ANNONS

Banker och fastigheter hänger ihop när det gäller riskerna, slår Peter Malmqvist fast som inte heller ser någon direkt potential i läkemedelssektorn.

Läs även: Nordeas chefsanalytiker: Överdriven börsyra [Dagens PS]

Läs mer: BofA: Tyvärr ingen börsbotten i sikte än [Dagens PS]