BofA: Tyvärr ingen börsbotten i sikte än

Uppdaterad: 13 nov. 2022Publicerad: 13 nov. 2022
Ingen börsbotten i sikte
Trots senaste månadens uppgång är det ingen indikation på börsbotten enligt denna analys av Bank of America. (Foto: Unsplash)

Den fallande inflationen i USA, som bland annat manifesterades i förra veckan, har fått många investerare att andas ut i hopp om att det är börsbotten vi sett.

ANNONS
ANNONS

Många aktieoptimister har fått vatten på sin kvarn och är nu övertygade om att aktiemarknaden har passerat börsbotten.

20 procent kvar

Investmentbanken BofA vill dock höja ett varningens finger om att historien indikerar att börsbotten inte är passerad och att det borde det vara minst 20 procent kvar på nedsidan innan börsen vänder.

ANNONS
ANNONS

P/E-tal plus inflation

Som stöd för sin ståndpunkt har banken analyserat på vilket P/E-tal som börsen har bottnat i USA under historiska björnmarknader. Det är enligt BofA 13 stycken sedan 1935.

Därutöver har banken adderat till inflationen under varje period. Varje gång börsen har bottnat har i grafen nedan utmärkts med ett blått lodrätt streck.

Källa: BofA

Aldrig vänt på dessa nivåer

Som synes har börsen aldrig vänt upp från nuvarande höga nivå (P/E 17 plus inflation 8). BofA har markerat 20 som en till synes magisk gräns där ingen börsbotten har passerat.

För närvarande är nivån 25, vilket som sagt indikerar en nedsidesrisk på åtminstone 20 procent tills att börsbotten är nådd.

ANNONS

Vinstprognoserna faller

Osäkerhetsvariabeln är inflationen. Enligt prognoserna räknar Wall Street med att den faller till cirka 3 procent om något år. I andra vågskålen finns vinstprognoserna som sannolikt ska ned ytterligare.

Bara de senaste tre veckorna har vinsterna justerats ned med 7 procent. Mer torde komma.

Relaterade artiklar:

Så sprack århundradets bubbla till slut. Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS